Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Search

Betekenis van intelligentie

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Wat is intelligentie? Bij intelligentie denken we meteen aan slimme mensen die een hoge opleiding volgen of zijn afgestudeerd aan een hoge opleiding. Intelligentie is een begrip uit de psychologie. Niet alleen mensen kunnen intelligent zijn, ook dieren.

Iemand snapt iets heel snel, kan snel reageren, verstandig, slim of vlug van begrip.

Traditionele metingen zoals een IQ test worden ook vaak gezien als vorm van intelligentie.

Brede factor

Al vroeg in de bestudering van het begrip intelligentie benoemden psychologen intelligentie een eigenschap van een persoon. Er werd gezegd dat individuen verschillen in de mate van het bezitten van deze intelligentie. Naarmate er meerdere testen werden ontwikkeld begonnen onderzoekers ook verschillende vormen van intelligentie te ontdekken. Denk hierbij aan bijvoorbeeld verbale mogelijkheden, geheugen mogelijkheden, rekenkundige mogelijkheden.

Wist jij dat: raven een van de slimste vogels zijn en qua intelligentie vaak vergeleken worden met apen? Net als mensen kunnen ze problemen oplossen, plannen voor de toekomst en zelfs hun ervaringen delen met andere raven. Het is fascinerend hoe dicht hun cognitieve vaardigheden bij die van de mens komen!

Gardner

In 1983 is door Gardner de volgende definitie van intelligentie geaccepteerd: intelligentie is de toepassing van cognitieve vaardigheden en kennis om problemen op te lossen, te leren en om doelen te bereiken die door het individu en de cultuur worden gewaardeerd. De aanname van Gardner over het bestaan van meervoudige intelligenties is controversieel. Sommige intelligentie onderzoekers zeggen dat deze verschillende vormen van intelligentie veel verband houden met elkaar en gaan uit van een algemene intelligentiefactor.

Slimste van de wereld

“Wie niet sterk is, moet maar slim zijn”. Dit is een spreekwoord dat eigenlijk niet klopt. Want wie zegt dat slimme mensen niet sterk zijn?

Je moet eerst afspreken wat slim is, aan de hand daarvan kun je proberen vast te stellen wie de slimste is. Als je bijvoorbeeld afspreekt dat slim zijn gelijk is aan hoog scoren op een bepaalde IQ-test, dan is degene die het hoogste scoort op die IQ-test de slimste ter wereld. Als je afspreekt dat slim zijn betekent dat je een bepaald wiskundig probleem kunt oplossen, dan is degene die dat probleem het snelste oplost, de slimste ter wereld (hoewel deze redenering al weer niet helemaal klopt). Dat je een bepaald probleem (als eerste) oplost, betekent niet dat je slimmer bent dan anderen. Er zijn zoveel verschillende soorten van slimheid/intelligentie, zoveel gebieden waarop je kunt uitblinken, dat het eigenlijk niet goed is vast te stellen wie de slimste van de wereld is. Misschien is het wel iemand die zo goed is in het uit het zicht blijven dat niemand weet wie hij of zij is….

Bronnen: https://manneninfo.nl/ & https://mannenwijzer.nl/

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

arbeidsongeschikt
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Jouw advertentie hier?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: