Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden

Betekenis van insomnie

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Niet in slaap kunnen vallen, onrustig slapen, vaak wakker worden en vroeg wakker worden gebeurt iedereen wel eens. Wanneer dit vaak of bijna iedere nacht gebeurt zou je dit als een slaapprobleem kunnen omschrijven. Een voorbeeld van een slaapprobleem is de insomnie, insomnie is een vaak voorkomende slaapstoornis waarbij je last hebt van niet kunnen inslapen, doorslapen, vroeg wakker worden en een slechte slaap. Door insomnie wordt er een slaaptekort ontwikkeld dat uiteindelijk een slaapachterstand wordt. Deze aandoening wordt vaak onderschat, slaapproblemen kunnen namelijk lijden tot fysieke en mentale klachten.

De oorzaken van insomnie

Er is nog geen specifieke oorzaak van insomnie betekend, wel zijn er verschillende oorzaken die vaak voorkomen. De meest voorkomende oorzaken zijn spanning of stress, een verstoord slaapritme door bijvoorbeeld shiftwerk, geluids- of lichthinder, het gebruik van geneesmiddelen, het gebruik van alcohol, cafeïne of nicotine. Ook kunnen er medische problemen de oorzaak zijn zoals het rusteloze benen syndroom, slaapapneu, neurologische aandoeningen, jeuk, rug- en nekklachten en psychologische problemen.

Hoe je insomnie kunt herkennen? Mensen te maken hebben met insomnia kunnen moeilijk inslapen, worden ’s nachts vaak wakker en worden vroeg in de ochtend wakker. Het gevolg hiervan is dat er vermoeidheid overdag, concentratieproblemen en prikkelbaarheid kan ontstaan. Een slechte nachtrust kan ook lijden tot weinig energie, een verminderde immuniteit en verschillende pijnklachten.

Behandelen van insomnie

Om insomnie te behandelen kun je langs een huisarts gaan. Een huisarts kan je namelijk medicatie voorschrijven. Ook kan een goede matras of lattenbodem ook een positieve invloed hebben op jouw slaapproblemen. Daarnaast zijn er ook verschillende slaapgewoontes die er verbeterd kunnen worden. Tips die jouw slaapgewoontes kunnen verbeteren zijn: voldoende beweging, het beperken van middelen zoals thee en koffie, voldoende frisse lucht, geen grote maaltijden in de avond en fysieke en mentale ontspanning in de uren voordat je gaat slapen. Denk hierbij aan yoga, een boek lezen of een warm bad. Een hulpmiddel naast deze slaapgewoontes is een zware deken. Dit type deken zorgt voor een diepe druk dat een ontspannend effect heeft op je lichaam. De deken draagt bij aan lichamelijke ontspanning en geeft een gevoel van veiligheid. Een verzwaringsdeken wordt daarom onder andere ingezet bij stress- en angst- maar dus ook bij slaapstoornissen.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Gezondheid
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Jouw advertentie hier?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: