Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van IMDb

Inhoudsopgave

Leestijd: 3 minuten
5
(2)

IMDb staat voor de Internet Movie Database. Het is een online databank met reviews en informatie over films, televisieseries, acteurs en videogames. IMDb werd opgericht in 1990 en is sinds 1998 in handen van Amazon.com.

Wat is IMDb?

IMDb is een online database die zich richt op informatie over films, televisieprogramma’s en streaming-content. Het bevat informatie over de cast en crew, synopsis, trailers, foto’s en beoordelingen van gebruikers. De website heeft meer dan 250 miljoen geregistreerde gebruikers en biedt toegang tot informatie over meer dan 6,5 miljoen titels.

Hoe is IMDb ontstaan?

IMDb werd in 1990 opgericht door Col Needham, een Britse computerprogrammeur die geïnteresseerd was in films en televisieprogramma’s. Hij startte de website als een hobbyproject om zijn eigen filmcollectie te catalogiseren en informatie te verzamelen over films en televisieprogramma’s.

De evolutie van IMDb

In de beginjaren was IMDb een bescheiden online database, maar het groeide snel in populariteit. In 1998 werd de website overgenomen door Amazon, wat zorgde voor de financiële ondersteuning die nodig was om de website uit te breiden. In de loop der jaren heeft IMDb zich ontwikkeld tot een toonaangevende bron van informatie over films en televisieprogramma’s, met meer dan 6,5 miljoen titels in de database.

Hoe werkt IMDb?

IMDb werkt als een zoekmachine waar gebruikers informatie kunnen vinden over films, televisieprogramma’s en streaming-content. Gebruikers kunnen zoeken op titel, cast en crew, trefwoorden en zelfs locatie. Elke titel in de database heeft een eigen pagina met informatie over de cast en crew, synopsis, trailers, foto’s en beoordelingen van gebruikers.

Functies van IMDb

IMDb biedt verschillende functies, waaronder:

  • Zoeken naar films, televisieprogramma’s en streaming-content
  • Toegang tot informatie over de cast en crew
  • Beoordelingen van gebruikers lezen en achterlaten
  • Trailers bekijken
  • Foto’s bekijken
  • Zoeken naar trefwoorden

IMDb als bron van informatie

IMDb is een onmisbare bron van informatie voor filmliefhebbers en professionals in de filmindustrie. Filmliefhebbers kunnen informatie vinden over hun favoriete films en televisieprogramma’s, en recensies lezen van andere gebruikers. Professionals in de filmindustrie kunnen IMDb gebruiken om informatie te vinden over cast en crew, contactgegevens te vinden van andere professionals en te zien wat er momenteel in productie is.

IMDb Pro: een hulpmiddel voor professionals

IMDb Pro is een betaalde versie van de website die is ontworpen voor professionals in de filmindustrie. Met IMDb Pro kunnen professionals informatie vinden over andere professionals in de industrie, contactgegevens vinden en zien welke projecten er momenteel in productie zijn. Het is ook mogelijk om te zien welke agenten, managers en casting directors betrokken zijn bij een bepaalde titel.

IMBd en Rotten Tomatoes: wat is het verschil?

IMDb en Rotten Tomatoes zijn beide websites die informatie bieden over films en televisieprogramma’s, maar er zijn enkele belangrijke verschillen tussen de twee. IMDb richt zich op informatie over de cast en crew, trailers, foto’s en beoordelingen van gebruikers. Rotten Tomatoes biedt daarentegen een verzameling van recensies van critici en heeft ook een “Tomatometer” waarmee de algehele kwaliteit van een film wordt bepaald op basis van de recensies.

IMDb en filmprijzen

IMDb heeft geen directe invloed op de uitreiking van filmprijzen, maar het wordt vaak gebruikt als een hulpmiddel om informatie te vinden over de genomineerden en winnaars van filmprijzen. IMDb biedt informatie over de cast en crew van films en televisieprogramma’s, zodat gebruikers gemakkelijk kunnen zien welke acteurs, regisseurs en andere professionals betrokken waren bij een bepaalde productie.

De invloed van IMDb op de filmindustrie

IMDb heeft een aanzienlijke invloed op de filmindustrie. Filmmakers kunnen de website gebruiken om informatie te vinden over de concurrentie en om te zien wat er momenteel in productie is. IMDb-beoordelingen kunnen ook van invloed zijn op de verkoop van een film of televisieprogramma, omdat gebruikers beoordelingen kunnen lezen voordat ze besluiten om te kijken.

IMDb en privacy

IMDb heeft in het verleden kritiek gekregen vanwege privacykwesties. In 2010 heeft IMDb persoonlijke gegevens van actrice Junie Hoang gepubliceerd zonder haar toestemming, wat leidde tot een rechtszaak. Sindsdien heeft IMDb enkele maatregelen genomen om de privacy van gebruikers te beschermen, zoals het beperken van de toegang tot persoonlijke informatie van acteurs en andere professionals.

Toekomst van IMDb

IMDb zal waarschijnlijk blijven evolueren en groeien in populariteit naarmate de filmindustrie zich blijft ontwikkelen. De website heeft onlangs nieuwe functies toegevoegd, zoals een “What to Watch” -sectie en een “Most Popular Movies

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemmen telling: 2

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: