Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van hydraulische systeemonderdelen

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Hydrauliek (of hydraulica) is een tak van wetenschap die zich bezighoudt met praktische toepassingen (zoals de overdracht van energie of de effecten van stroming) van vloeistof (zoals water) in beweging.

Het doel van hydraulische systemen is het creëren van beweging of kracht. Het is een krachtbron, die energie opwekt.

Wat zijn voorbeelden van hydraulica?

Moderne vliegtuigen, bijvoorbeeld, gebruiken hydraulische systemen om hun besturing te activeren en landingsgestellen en remmen te bedienen. Vrijwel alle raketten en hun grondapparatuur maken gebruik van hydraulische aandrijving. Auto’s gebruiken hydraulische systemen in hun transmissies, remmen en stuurmechanismen.

Hydraulische systeemonderdelen

De belangrijkste onderdelen van een hydraulisch systeem zijn het reservoir, de pomp, de klep(pen) en de actuator(en) (motor, cilinder, enz.).

Reservoir

Het doel van het hydraulische reservoir is een volume vloeistof vast te houden, warmte van het systeem af te voeren, vaste verontreinigingen te laten bezinken en de afvoer van lucht en vocht uit de vloeistof te vergemakkelijken.

Pomp

De hydraulische pomp zet mechanische energie om in hydraulische energie. Dit gebeurt door de beweging van vloeistof die het transmissiemedium is. Er zijn verschillende soorten hydraulische pompen, waaronder tandwielpompen, schottenpompen en zuigerpompen. Al deze pompen hebben verschillende subtypes die bestemd zijn voor specifieke toepassingen, zoals een haakse zuigerpomp of een schottenpomp met variabele verplaatsing. Alle hydraulische pompen werken volgens hetzelfde principe, namelijk het verplaatsen van vloeistofvolume tegen een resistente belasting of druk. Het is belangrijk dat er regelmatig onderhoud in de vorm van slangenservice wordt verricht aan de slangen en pomp(en).

Kleppen

Hydraulische kleppen worden in een systeem gebruikt om de vloeistofstroom te starten, te stoppen en te sturen. Hydraulische kleppen bestaan uit schuiven of spoelen en kunnen worden bediend met pneumatische, hydraulische, elektrische, handmatige of mechanische middelen.

Actuators

Hydraulische aandrijvingen zijn het eindresultaat van de wet van Pascal. Hierbij wordt de hydraulische energie weer omgezet in mechanische energie. Dit kan gebeuren met behulp van een hydraulische cilinder die hydraulische energie omzet in lineaire beweging en arbeid, of een hydraulische motor die hydraulische energie omzet in roterende beweging en arbeid. Net als bij hydraulische pompen zijn er bij hydraulische cilinders en hydraulische motoren verschillende subtypes, elk bedoeld voor specifieke ontwerptoepassingen.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: