Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Search

Betekenis van hovenier

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
5
(1)

Wat is een hovenier?

Een hovenier is iemand die zich voor zijn of haar werk bezighoudt met het aanleggen en onderhouden van tuinen, parken, bossen, groenstroken, plantsoenen en ander openbaar groen. Er zijn veel overeenkomsten met een tuinman, maar ook enkele verschillen. Zo richt een tuinman zich voornamelijk op het onderhouden van tuinen, terwijl een hovenier zich naast tuinonderhoud ook kan richten op tuinaanleg en tuinontwerp. Daarnaast is een tuinman vaak in dienst van een particuliere tuineigenaar, terwijl hoveniers vaak als zelfstandig ondernemer werken, in dienst zijn van een hoveniersbedrijf of voor andere organisaties zoals een gemeente, provincie, tuincentrum of vakantiepark werken.

Hoveniers die in dienst zijn bij een hoveniersbedrijf of andere organisatie zijn vaak gespecialiseerd in bepaalde werkzaamheden, zoals onderhoudswerk, straatwerk, het aanleggen en onderhouden van gazons of het maken van vijvers. Hoveniers die als zelfstandig ondernemer werken zijn vaak veel breder inzetbaar, omdat ze veel verschillende soorten werkzaamheden voor hun klanten uitvoeren en zo dus meer ervaring opdoen. Daarnaast werken ze voor werkzaamheden waar ze niet bekwaam in zijn vaak samen met andere specialisten zoals stratenmakers, grondwerkers, metselaars, elektriciens en timmermannen, om zo klanten toch een uitgebreid aanbod aan diensten te kunnen aanbieden.

De werkzaamheden van een hovenier kunnen grofweg worden onderverdeeld in de categorieën tuinontwerp, tuinaanleg en tuinonderhoud. Hieronder volgt een korte toelichting op elk van deze.

Tuinontwerp

Je kunt een hovenier inschakelen voor het maken van een ontwerp voor een nieuwe tuin, welke dan als blauwdruk gebruikt kan worden tijdens het aanleggen van de tuin. Een tuinontwerp kan uiteenlopen van een simpele schets tot een uitgebreide detailtekening op schaal. De meeste hoveniers kunnen in ieder geval een ontwerpschets opstellen, maar een uitgebreid tuinontwerp op schaal wordt vaak gemaakt door een tuinontwerper of tuinarchitect. Dit kan de hovenier zelf zijn, maar grotere bedrijven hebben hier vaak speciaal iemand voor aangenomen of werken met iemand samen.

Tuinaanleg

Een hovenier kan eigenlijk alle werkzaamheden in en rondom de tuin verzorgen, denk hierbij aan zaken zoals:

  •         Leggen van bestrating
  •         Aanleggen van een gazon of kunstgrasveld
  •         Plaatsen van een schutting
  •         Maken van een vijver
  •         Plaatsen of bouwen van houtconstructies zoals een pergola, veranda, overkapping, tuinhuis of schuur
  •         Aanleggen van drainage en afwatering in de tuin
  •         Het maken van een tuinontwerp, hovenier Zoetermeer is daar een goed voorbeeld van.

Tuinonderhoud

Tenslotte kan een hovenier ook het onderhoud van je tuin voor je verzorgen, zaken zoals het snoeien van bomen, struiken en planten, het onderhouden van een gazon of vijver, het verwijderen van onkruid, bladruimen en het reinigen van je terras.

Uiteraard is het mogelijk om hoveniers voor losse werkzaamheden in te schakelen, maar het is vaak ook mogelijk om te kiezen voor een onderhoudsabonnement. Hierin wordt dan precies vastgelegd welke werkzaamheden op welk moment worden uitgevoerd, waardoor je van tevoren precies weet waar je aan toe bent en wat het gaat kosten. Bovendien hanteren de meeste hoveniers ook lagere tarieven voor mensen die een abonnement afsluiten.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemmen telling: 1

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Overig
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Jouw advertentie hier?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: