Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden

Betekenis van houtworm bestrijding

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Houtworm bestrijding betekent het gebruikmaken van een methode om houtwormkevers en larven uit te roeien. Houtworm is hardnekkig en lastig te bestrijden, waardoor houten constructies steeds meer beschadigd raken. In het ergste geval leiden de houten constructies zoveel schade dat er gevaar ontstaat. Daarom is houtworm bestrijding belangrijk op het moment dat je ontdekt dat er houtwormkevers actief zijn. Er zijn specialisten in de bestrijding die daarvoor verschillende technieken tot de beschikking hebben.

Houtworm bestrijding: impregneren van houten constructies

Een van de technieken voor houtworm bestrijding die efficiënt is betreft het impregneren van houten constructies. Daarbij is gebruik te maken van een elektrische zuigerpomp om speciale vloeistof op de constructie van hout te spuiten zoals bij draagbalken op zolder. 

De vloeistof trekt daarna in het hout om alle larven die zich daar ophouden te vernietigen. Een extra effect is te bereiken met het doden van nieuwe larven. Deze komen uit eitjes, maar knagen zich door het hout heen dat behandeld is, waardoor er sprake is van directe bestrijding. Het oplosmiddel droogt op, maar het gif blijft wel achter en actief.

  • Curatief
  • Preventief

Oliebasis of waterbasis

Het impregneren van hout is mogelijk op oliebasis of op waterbasis. Bij houtworm bestrijding op waterbasis trekt de vloeistof minder goed in het hout. Er is echter wel sprake van een hoger percentage aanwezige werkzame stof. Bij de bestrijding van houtworm op oliebasis trekt de olie beter in het hout. Bij deze methode is de ruimte echter gedurende een periode van 48 uur niet toegankelijk. 

Beste resultaat

Het beste resultaat is doorgaans te behalen met het impregneren van hout op oliebasis. Er zijn situaties waarbij de voorkeur bestaat om voor een behandeling op waterbasis te kiezen. Bijvoorbeeld als het gaat om een verdieping met slaapkamers of kinderkamers. Een houtworm specialist geeft uiteraard altijd advies en kijkt naar de situatie ter plekke om te beoordelen welk bestrijdingsmiddel de voorkeur krijgt.

Hout injecteren met bestrijdingsmiddel

Een andere professionele methode van houtworm bestrijding is het injecteren van hout. Er ontstaat bij deze werkwijze een boorgat, waarbij het bestrijdingsmiddel in een injectieplug de strijd aangaat met de larven. Het bestrijdingsmiddel verspreidt zich vervolgens in het hout rond het boorgat. Deze methode gebruiken professionals alleen als er in de balken larven van de grote houtworm actief zijn. Deze soort houdt zich namelijk in het midden van het hout op, waardoor de impregneer techniek niet afdoende werkt.

Houtworm bestrijden met gas

Houtworm bestrijding is eveneens uit te voeren met gas, waarbij het uitgesloten is dat houtworm in elk levensstadium het overleeft. Het is dus een efficiënte methode om zowel eitjes, larven als houtworm uit te roeien. De vergas techniek is echter lang niet altijd mogelijk, omdat er strenge regelgeving geldt. De methode is nog wel toe te passen bij onder meer monumentale panden waarbij de houten constructie zich achter een muur bevindt die niet weggehaald mag worden. Er is dan wel een speciale vergunning nodig van de provincie om deze methode toe te passen, waarbij aan de volgende eisen moet worden voldaan:

  • Geen bebouwing in een straal van tien meter
  • Geen hinder voor verkeer 
  • Enige behandelmethode die mogelijk is
  • Kans op constructieve schade zonder bestrijding

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Overig
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: