Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van houten klompen

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
5
(1)

De betekenis van houten klompen voor ons land is groot. De wooden shoes worden gezien als een van de tradities van ons land. Het is een traditie dat nog altijd in stand wordt gehouden. Houten klompen worden immers nog altijd veelvuldig gedragen. Een goede reden om je eens te verdiepen waar de houten klompen daadwerkelijk vandaan komen.

De oorsprong van de klompen

Hoewel veel mensen denken dat het dragen van klompen een echt Nederlandse traditie is, is dat toch niet helemaal het geval. De klomp komt immers oorspronkelijk uit het zuiden van Frankrijk en werd in de middeleeuwen gedragen. De klomp werd gezien als uitstekende vervangen van de houten sandalen. De basis van de klomp was een extra houten laag die onder de sandalen werden aangebracht. Hierdoor ontstond er een ophoging bij de hiel en de wreef. Het voordeel hiervan was dat het mogelijk was om op een prettigere manier voort te bewegen door modderige straten.

Klomp uit een stuk hout

In de vijftiende eeuw ontdekte men dat de klop uit een stuk hout gemaakt kon worden. Er ontstond op deze manier stevige schoeisel die voor een relatief lage prijs te produceren was. In eerste instantie hadden de klompen een punt vorm. In later stadium kregen de houten klompen de vorm zoals we nu kennen. De klompen werden inmiddels in verschillende delen van Europa gedragen. In landen zoals Frankrijk, België en Zweden werden de houten schoenen geproduceerd. Ook in Nederland werden de klompen steeds meer gedragen. Klompen bleken immers uitstekende schoenen te zijn voor werklieden en boeren. Dankzij de enorme populariteit van de houten klompen ontwikkelde zich een aparte bedrijfstak op dit gebied. De klompenmakers hadden het rond 1890 drukker dan ooit.

Concurrentie met leren schoenen

Rond 1900 kwam de schoenenindustrie in opkomst. Steeds meer mensen besloten om leren schoenen te gaan dragen. De klompen raakten gedurende deze eeuw steeds meer uit de mode en werden wat minder gedragen. Dit betekende echter zeker niet dat de klompen volledig uit de winkels verdwenen. In zeer veel branches, vooral in sectoren waar mensen veel moeten staan en lopen, worden klompen nog altijd gezien als perfecte werkschoenen.

Waarom klompen nog altijd gedragen worden

Het dragen van een klomp is goed voor je voeten. Daarnaast heeft de klomp een goede verhouding met de voet. Het is zelfs gezond om op een goed paar klompen te lopen. Bijkomend voordeel is dat klompen je voeten een optimale bescherming bieden doordat het houten frame erg sterk en degelijk is. Een ander groot voordeel van het dragen van klompen is dat een klomp een prettige warmte aan de voet afgeeft. Veel mensen dragen klompen dan ook graag in de wat koudere maanden.

Naast de bovenstaande nuttige redenen hebben klompen nog een andere belangrijke betekenis voor ons land. Veel toeristen vinden het geweldig om houten klompen mee terug naar huis te nemen als aandenken aan ons land. De honderden jaren oude ambacht van het klompen maken leeft dus nog steeds voort. Gelukkig maar want er zijn genoeg redenen om deze traditie in ere te houden.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemmen telling: 1

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: