Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van houtbouw

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Houtbouw is een vorm van bouwen waarbij er gebruik wordt gemaakt van hout. De meeste huizen in Nederland worden gebouwd met beton, cement en steen. Houtbouw vervangt deze drie onderdelen door hout. Zo wordt het gehele huis dus vanaf de grond van hout gemaakt. Houtbouw wordt de laatste jaren steeds vaker toegepast in de bouw. Dit komt doordat het gebruik van hout veel minder Co2 produceert. Met de stikstofuitstoot als groot probleem in heel Nederland is hout dus wellicht een alternatief.

Hoe werkt houtbouw?

Bij houtbouw is er de keuze uit twee smaken. Als eerste is er de mogelijkheid om te kiezen voor houtskeletbouw. Bij houtskeletbouw wordt het casco van het huis volledig van hout gemaakt. Alle wanden en daken worden vervolgens dus gemaakt van hout. Vervolgens wordt tussen alle ruimtes isolatiemateriaal zoals bijvoorbeeld glaswol of stro. Stro klinkt misschien raar, maar wordt steeds vaker gebruikt. Het huis wordt dan aan de buitenkant met een laag modder afgedekt. Hiermee beginnen de huizen weer te lijken op de huizen van vroeger.

Houtmassiefbouw als vorm van houtbouw

De tweede vorm van houtbouw is houtmassiefbouw. Bij houtmassiefbouw worden daken en wanden gemaakt van hout. Dit type hout is massiefhout. Aan de buitenkant van deze massief houtenplakken en palen wordt vervolgens isolatie materiaal geplaatst. Het grote verschil met houtskeletbouw is dat het hout zichtbaar blijft aan de binnenkant. Mensen kiezen voor deze vorm van houtbouw omdat zij graag het massieve hout willen zien.

Voordelen van houtbouw

De voordelen van houtbouw zijn groot. Als eerst geldt er veel snellere oplevering. Het huis kan namelijk al in zes maanden worden gebouwd. Daarnaast is het bouwen met hout veel makkelijker. Er hoeft namelijk geen rekening te worden gehouden van de verschillende materialen. Het enige materiaal is hout. Daarnaast is het verwerken van het hout ook veel gemakkelijker. Een ander groot voordeel is dat het gebruik van hout veel milieubewuster is. Hout komt namelijk direct uit de natuur. Dit betekent dat er geen schadelijke chemicaliën of andere schadelijke stoffen gebruikt hoeven te worden. Door de kiezen voor hout met een FSC-keurmerk is men ook ervan verzekerd dat er ook weer bomen worden teruggeplaatst.

Meer informatie over houtbouw

Een architect hout Amsterdam kan meer informatie verstrekken over houtbouw. Het is belangrijk om veel informatie in te winnen voor er wordt gestart met houtbouw. Natuurlijk is het belangrijk om te zoeken naar een goede aannemer. Daarnaast is de kwaliteit van het hout natuurlijk ook heel erg belangrijk. Wanneer er wordt gekozen voor massiefhoutbouw dan is het ook belangrijk om te letten op het patroon van het hout. Dit aangezien het hout zichtbaar zal zijn aan de binnenzijde van het huis.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: