Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van hippie

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Eind jaren zestig ontstond in de Verenigde Staten de zogenoemde hippiebeweging. In de volksmond wordt een volger van deze beweging ook wel een hippie genoemd. Maar waar staan deze hippies voor, en wat is kenmerkend voor een hippie?

Normen en waarden van hippies

Hippies keerden zich in de jaren zestig tegen de gevestigde maatschappij. Deze maatschappij bestond voornamelijk uit kapitalisme en materialisme, waarbij veel gebruikt werd gemaakt van technologie. Hippies vonden dat dit leidt tot milieuvervuiling, kunstmatigheid en onnatuurlijkheid. Daarbij waren hippies tegen oorlog, geweld en discriminatie. De leefwijze van hippies was dan ook voornamelijk gericht op vrijheid, creativiteit, spontaniteit en plezier. Ze vonden het belangrijk dat er vrede op aarde was. Hun doel was om andere mensen hiervan te overtuigen. Muziek was in deze periode een belangrijke factor die de hippies bij elkaar bracht. Uit deze muziek zijn verschillende festivals voort gekomen, zoals Woodstock en Monterey. Muziek was één van de manieren waarop hippies protesteerden tegen de maatschappij. Hippies stonden erom bekend vreedzaam te demonstreren. Een bekend voorbeeld van een vreedzame demonstratie is hippie John Lennon. Hij bleef een paar dagen in bed liggen in het Hilton hotel in Amsterdam, uit protest tegen de Vietnamoorlog.

Kenmerken van hippies

Enkele uiterlijke kenmerken van hippies zijn de felgekleurde kleding, kralenkettingen, het peaceteken, bloemen en kaftans. Zowel de mannen als de vrouwen hadden vaak lange haren. Hippies met kinderen kleedden hun kroost ook in felle kleuren en kochten bijvoorbeeld cowboylaarsjes voor hun kind. De hippies verplaatsten zich in de welbekende hippiebusjes of lelijke eendjes. Het motto van de hippies was PLUR. Dit staat voor Peace Love Unity Respect. Door de buitenwereld werden hippies voornamelijk gezien als blowende, losbandige jongeren. Hippies gebruikten namelijk geestverruimende middelen, om in hun ogen het bewustzijn van de mens te verbeteren en de innerlijke chakra’s.

Vandaag de dag zien we de invloed van de hippies nog steeds terugkomen. Zo zijn er bijvoorbeeld mensen die met themafeesten verkleed gaan als hippie. Maar ook de felle kleuren komen steeds meer terug in de modetrends van nu. Er zijn ook een aantal nieuwe bewegingen voortgekomen uit de tijd van de hippies, zoals het Kandi.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: