Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van het Ushersyndroom

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Het syndroom van Usher is een zeldzame aandoening. Deze aandoening is erfelijk en tast het gehoor, het zicht en soms ook het evenwicht aan. Mensen met het Ushersyndroom zijn doof of slechthorend geboren en gaan vanaf hun kinderjaren of puberteit ook minder zien. Langzaamaan worden ze doofblind. Wanneer kinderen doof geboren zijn kunnen ze een cochleair implantaat krijgen waarmee ze geluid kunnen waarnemen. Daardoor komt de taal en spraakontwikkeling goed op gang en groeien ze op als een slechthorend kind. Kinderen met de ziekte van Usher kunnen meestal wel nog normaal naar school, maar dan wel met meer begeleiding.

 

De gevolgen van het syndroom van Usher

Veel symptomen van het syndroom van Usher hebben gevolgen op het dagelijks leven. Het niet goed kunnen horen of helemaal niet kunnen horen en ook niet goed kunnen zien is dan ook niet makkelijk. Waar je normaal het ene zintuig met het andere kunt compenseren, kan dat bij het syndroom van Usher niet. Het zicht en het gehoor wordt namelijk beide aangetast. Spraakafzien of liplezen wordt steeds moeilijker tot onmogelijk. Het kost daardoor veel energie om alledaagse dingen te doen. Mensen met het Ushersyndroom worden beperkt in informatie, communicatie en mobiliteit. Hierdoor kunnen ze oververmoeid raken en zich isoleren van sociaal contact. Want andere mensen niet verstaan of kunnen horen maakt contact lastig. Afname van kwaliteit van leven is het gevolg van het steeds slechter zien en horen. Maar niet alleen op henzelf heeft het impact, ook op bijvoorbeeld de familie en vrienden.

 

De types van het Ushersyndroom

Van het Ushersyndroom zijn drie verschillende types bekend. Mensen met het syndroom van Usher type 1 zijn doof geboren, ze kunnen dus al vanaf de geboorte niks horen. De ziekte kan zich dan niet veel verder ontwikkelen. Mensen met type 2 van het syndroom van Usher zijn slechthorend geboren, ze kunnen dus wel een beetje horen vanaf hun geboorte. Echter zie je vaak bij type 2 dat het niet lang duurt voordat ze volledig doof zijn. Mensen met het syndroom van Usher type 3 kunnen daarentegen in de vroege kinderjaren slechthorend worden. Op late kinderleeftijd of in de puberteit ontstaat naast het gehoorverlies ook problemen met het zicht. Dit is ongeacht welk type je hebt. Bij een deel van de slechthorende kinderen neemt het gehoorverlies toe, waardoor ook zij op latere leeftijd doof worden. Uiteindelijk worden alle mensen met het syndroom van Usher doofblind.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: