Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden

Betekenis van het sinterklaasfeest

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Wij kennen het sinterklaasfeest als een leuke feestdag voor jonge kinderen die plaatvind op 5 december. Maar wist je dat het sinterklaasfeest naast cadeautjes, gedichten en gezelligheid ook een symbolische betekenis heeft? In deze blog vertellen wij je alle ins en outs die je moet weten over de symbolische betekenis achter het sinterklaasfeest.

De heilige Nicolaas

De sinterklaas die wij tegenwoordig kennen is gebaseerd op Nicolaas van Myra. Hij was een Christelijk figuur die werd geboren in het jaar 280 na Christus en stief op 6 december 343. Hij stond bekend als een bisschop die veel goeds deed voor armen en kinderen die hulp nodig hadden. Hij werd later heilig verklaard door de katholieke kerk. Door deze verklaring werd hij Sint Nicolaas. Op zijn sterfdag werd hij herdacht. Dit is de reden waarom er in België nog steeds sinterklaas wordt gevierd op 6 december.

Sinterklaasavond

Ook al werd Sint Nicolaas herdacht op 6 december, is het in Nederland 5 december geworden. Dit komt door een traditie die is ontstaan in de Middeleeuwen. 6 december was een vrije dag toentertijd en om dit te vieren kregen kinderen op 5 december geld en snoep. Om deze cadeautjes te krijgen moesten zij hiervoor hun schoen zetten. Rijke burgers zorgde ervoor dat de schoenen van de kinderen gevuld werden.

Waar komt piet vandaan?

Er is tegenwoordig geen sinterklaas meer zonder piet. In de huidige tijd zijn hier ook veel discussies over. Er zijn verschillende verklaringen rondom piet. Eén legende gaat als volgt: Nicolaas kocht een gekleurd jongetje vrij van de slavenmarkt. De naam van dit jongetje was Petrus wat later veranderde in piet. Piet bleef bij Nicolaas en werd zijn hulp. Tegenwoordig zijn er veel discussies rondom piet en zijn mensen zich een stuk bewuster geworden van dit stereotype. Om die reden zijn er op veel plekken veranderingen doorgevoerd in het uiterlijk van piet.

Conclusie

Zoals we nu weten is sinterklaas gebaseerd op een Christelijk figuur, Sint Nicolaas. Het feest staat, vanuit vroeger, in het teken van de rijkdom delen door iets te geven aan de arme. In de huidige tijd is dit feest aspect van het feest verdwenen en gaat het vooral om cadeautjes geven aan je kinderen en familie. Dit gaat natuurlijk gepaard met een leuk gedichtje waar in gerijmd moet worden. Heb je weinig inspiratie of weet je niet hoe je moet rijmen? Dan heeft Sinterklaasgedichtenmaken.nl gedichten klaarliggen om inspiratie op te doen en zelf een handige tool waardoor je gemakkelijk kan rijmen.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Educatie
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Jouw advertentie hier?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: