Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van het elektronisch patiëntendossier

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

In het elektronisch patiëntendossier leggen zorgverleners medische gegevens van hun patiënten vast. Zorgverleners zijn verplicht zo’n medisch dossier bij te houden over iedere patiënt die zij behandelen. Op die manier kunnen zowel de patiënt als diens huidige zorgverleners, op elk wenselijk moment, deze medische gegevens inzien. In dit artikel wordt de betekenis van het elektronisch patiëntendossier verder toegelicht.

 

Wat houdt het elektronisch patiëntendossier in?

De naam zegt het al, het elektronische patiëntendossier (EPD) is een elektronisch systeem waarin zorgverleners van ziekenhuizen en de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) medische gegevens van hun patiënten uitwerken en opslaan. Dit elektronisch patiëntendossier bestaat uit een verzameling van allerlei medische gegevens, waaronder contactgegevens van de patiënt en diens contactpersonen, namen van medisch specialisten en andere behandelaren, resultaten van onderzoeken en metingen, en medicijngebruik.

 

Enkel de patiënt en diens zorgverleners die op dat moment een behandelrelatie met de patiënt hebben, kunnen toegang verkrijgen tot het elektronisch patiëntendossier. Dit betekent dat zorgverzekeraars, werkgevers en bedrijfsartsen géén inzicht hebben in het elektronisch patiëntendossier.

 

Wat zijn de voordelen van het elektronisch patiëntendossier?

Voorheen hielden zorgverleners op diverse manieren de medische gegevens van hun patiënten bij. Lange tijd gebeurde dit voornamelijk in papieren dossiers, later in een grote diversiteit aan elektronische systemen. Het elektronisch patiëntendossier zorgt ervoor dat medische gegevens op één centrale plek zijn opgeslagen en biedt een helder, transparant en veilig overzicht voor de patiënt en diens zorgverleners.

 

Bovendien draagt het elektronisch patiëntendossier bij aan een efficiëntere manier van werken. Door te werken met epd software hoeft informatie niet meer persoonlijk door de zorgverlener of patiënt aan nieuwe behandelaren te worden doorgestuurd. Dit scheelt een hoop administratieve rompslomp en verkleint de kans op miscommunicatie en fouten aanzienlijk.

 

Wat is het verschil met het elektronisch cliëntendossier?

Binnen de gezondheidszorg wordt een onderscheid gemaakt tussen ‘cure’ en ‘care’ zorginstellingen.

  • ‘Cure’: Zorginstellingen met als doel genezing en herstel, zoals ziekenhuizen en geestelijke gezondheidszorg. Daar wordt gesproken over ‘patiënten’ en het elektronisch patiëntendossier.
  • ‘Care’: Zorginstellingen met als doel fysieke en mentale klachten te beperken, zoals verpleeghuizen, gehandicaptenzorg en psychologische zorginstellingen. Daar wordt gesproken over ‘cliënten’ en van het elektronisch cliëntendossier.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: