Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden

Betekenis van HEPA-filter

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

High-efficiency particulate air ook wel HEPA genoemd is een type luchtfilter. Deze filter houdt tussen de 85% en 99% van alle stofdeeltjes in de lucht tegen. Dit zorgt voor een verbetering van de levenskwaliteit van mensen met astma en allergieën. Daarnaast is een HEPA-filter sinds de pandemie bijna onmisbaar geworden. Ze zorgen er namelijk ook voor dat de kans kleiner is dat een virus zich verspreidt.

Hoe werkt een HEPA-filter

De werking van een HEPA-filter is heel simpel. Een luchtreiniger voert de lucht door de filter en laat de schone lucht weer de kamer ingaan. Je bent dus eigenlijk een schoonmaak aan het houden met de lucht wanneer je deze filter gebruikt. De filter bestaat uit een combinatie van verschillende vezels, die stof 80-99% van de tijd tegenhouden. Er zijn verschillende classificaties binnen de Europeese normen waar een HEPA-filter aan moet voldoen. Deze classificaties hebben te maken met de hoeveelheid stof die wordt tegengehouden. Om de norm te halen moet de filter binnen Europa minstens 99,95% van de deeltjes uit de lucht verwijderen. In de Verenigde Staten ligt dit percentage iets horen. Daar moet 99,97% van de deeltjes gefilterd worden om aan de standaard te voldoen. Filters met een lager percentage worden niet als HEPA gezien en mogen zo ook niet verkocht worden.

Wat kan een HEPA-filter reinigen?

Wanneer het klaar is voor de schoonmaak is het handig om te weten wat zo’n HEPA-filter nu eigenlijk allemaal kan reinigen. Er is een groot scala aan vervuilingen in de lucht. Stof, rook, virussen, pollen en zelfs huidschilfers worden allemaal door de HEPA-filter eruit gehaald. Vooral binnen ziekenhuizen en scholen kan een HEPA-filter erg handig zijn. Binnen een ziekenhuis zorgt een HEPA-filter er namelijk ook voor dat virussen niet naar buiten gaan. Erg belangrijk als je te maken hebt met erg besmettelijke virussen. Daarnaast komt het binnen een schoolomgeving vaak voor dat kinderen last hebben van ademhalingsproblemen of astma. Een HEPA-filter helpt ook deze verschijnselen te voorkomen.

Onderhoud

Alle stofdeeltjes, bacteriën en rookdelen blijven in de filter hangen. Het is daarom van groot belang dat de filter onderhouden wordt. Onderhouden betekent in dit geval vervangen, een HEPA-filter is niet herbruikbaar en niet schoongemaakt worden. Na enige tijd zal de filter vervangen moeten worden, zodat hij goed zijn werk kan doen.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Overig
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Jouw advertentie hier?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: