Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van heeldrop

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

De drop, heeldrop of ook wel offset genoemd, is het hoogteverschil van de zool van een hardloopschoen van de hiel naar de teen. Dit noemt men in het jargon de drop. Het is dus eigenlijk gewoon het verschil in hoogte van de zool tussen de voorvoet en de hiel. Bij hardloopschoenen wordt er veel gesproken over de heeldrop. Deze kan liggen tussen de 0 mm en 12mm.

Verschillen lage en hoge drop bij het hardlopen

Hoe lager de drop hoe makkelijker je op je voorvoeten kan lopen. Een
hoge offset maakt het dan weer makkelijker om op je hak te landen. Het is dus eerst zaak om uit te zoeken of je op je voorvoet, midden van je voet of hak neer komt op de grond.

Dit kan je doen door iemand een videofilmpje te maken van hoe je hardloopt. Het ideale is bij je rustige looptochten te landen op het midden van je voet en bij wedstrijden op de voorvoet om een zo snel mogelijk eindtijd te realiseren. Bij beginnende en recreatieve hardlopers is dit niet van zelfsprekend om deze perfecte looptechniek te hanteren.

Heeldrop verschilt van merk tot merk

Bij loopschoenen kopen moet je naast de pronatie en maat dus ook rekening houden met de heeldrop. Bij het Amerikaanse merk van hardloopschoenen Altra zijn al hun modellen met offset van 0 mm. Hoka One One is dan een merk met een lage heeldrop van 4 of 5mm. On Running heeft loopschoenen in hun gamma met een drop van 6mm en 9mm.

Hardloopschoenen met een lage drop zorgen ervoor dat je natuurlijker en economischer je loopwedstrijden kan afleggen. Door de schoenen met een lage heeldrop minder wegen zal je ook vlugger kunnen lopen met dezelfde energie.

Het populaire loopschoenenmerk Asics heeft dan weer verschillende drops in hun gamma. De loopschoenen met extra demping hebben een hogere drop. Zo heeft de populaire Asics Gel-Nimbus voor dames een drop van 13mm terwijl de loopschoenen voor mannen een drop van 10mm heeft. De Asics Metaspeed Sky-wedstrijdloopschoenen hebben dan logischerwijs een lage drop van 5mm. Hoe vlugger je loopt hoe makkelijker ook de atleet op zijn voorvoet zal kunnen landen.

Bij Brooks hebben de bekende Brooks Ghost schoenen een hoge drop van 12mm. De wedstrijdschoenen in hun gamma hebben een middelhoge drop van 8mm. Een andere populaire loopschoen voor je dagelijkse trainingen is de Nike Air Pegasus met een drop van 10mm.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: