Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van HDPE

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Wat is HDPE?

HDPE is de afkorting van High Density Polyetheen, in het Nederlands betekent dit: Hoge Dichtheid Polyetheen (hogedichtheidpolyetheen). HDPE is een van de meest gebruikte kunststoffen ter wereld, en tevens een van de meest duurzame kunststoffen. De kunststof wordt gemaakt van aardolie. Dat HDPE zo duurzaam is, heeft te maken met dat het volledig recyclebaar is en dat het een lange levensduur heeft. Daarnaast wordt HDPE geproduceerd met een geringe belasting van het milieu.

Hoge dichtheid, lagere druk

Van het gefabriceerde polyetheen valt 25% onder het HDPE-type. De overige 75% valt onder LDPE, oftewel Lage Dichtheid Polyetheen. Dit is de zachte variant van polyetheen. HDPE heeft een hoge dichtheid, maar wordt onder een lage druk gefabriceerd. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een katalysator. Bij de lage druk komen lineaire ketens tot stand. Hierdoor wordt de kunststof kristallijn opgebouwd. Die hoge dichtheid zorgt voor grotere stijfheid, meer hardheid, betere sterkte en grotere slijtvastheid.

In tegenstelling tot HDPE heeft LDPE een lage dichtheid en wordt onder een hoge druk gefabriceerd van ongeveer 200 MPa (dit is 2000 bar). Door dit fabricageproces ontstaat een lagere dichtheid namelijk 0,91 tot 0,94 g/cm3. De polymeren gaan onder hoge druk een hoge vertakkingsgraad vertonen, hierdoor wordt de stof weinig kristallijn.

HDPE platen

Van HDPE wordt onder andere platen gemaakt. HDPE platen worden gebruikt in allerlei sectoren in de levensindustrie, bijvoorbeeld apparatenbouw, chemische industrie, energiesector en fijnmechanische industrie. De platen zijn in verschillende kleuren verkrijgbaar, waaronder zwart en naturel.

De voordelen van HDPE platen zijn:

  • Hoge slagvastheid bij lage temperaturen;
  • Geringe vastheid en stijfheid dan PP-H;
  • Zeer hoge chemische bestendigheid;
  • Leverbaar in diverse kleuren;
  • Maximum temperatuur bij continu gebruik ca +80°C, wanneer het vormstuk niet noemenswaardig mechanisch wordt belast;
  • Zeer geringe wateropname & fysiologisch veilig;
  • Goede elektrische isolerende eigenschappen;
  • Eenvoudige verwerkingsmogelijkheden.

Online kunststof specialist

Er zijn online meerdere aanbieders van HDPE platen, het is aan te raden om de platen te bestellen bij een online kunststof specialist. Zo weet u zeker dat u kwalitatief hoogwaardige HDPE platen ontvangt en kunt u indien gewenst professioneel advies aanvragen.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: