Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Search

Betekenis van hartstilstand

Inhoudsopgave

Leestijd: < 1 minuut
0
(0)

Wat is een hartstilstand?

Hartstilstand treedt plotseling en vaak zonder waarschuwing op. Het wordt veroorzaakt door een elektrische storing in het hart die een onregelmatige hartslag (aritmie) veroorzaakt. Het hart staat dus niet geheel stil, maar pompt te onregelmatig om nog goed te werken. Doordat de pompwerking is verstoord, kan het hart geen bloed meer naar de hersenen, longen en andere organen pompen. Seconden later verliest een persoon het bewustzijn en heeft hij geen polsslag meer. De dood treedt binnen enkele minuten in als het slachtoffer niet wordt behandeld.

Wat te doen bij een hartstilstand?

Een hartstilstand is bij de meeste slachtoffers omkeerbaar als het binnen een paar minuten wordt behandeld. Bel eerst 112 voor dringende medische hulp. Haal vervolgens een automatische externe defibrillator (AED) als die beschikbaar is en gebruik die zodra hij arriveert. Begin onmiddellijk met reanimeren en ga hiermee door tot de professionele hulpdiensten arriveren. Als er twee mensen beschikbaar zijn om te helpen, moet de ene onmiddellijk beginnen met reanimeren terwijl de andere 112 belt en een AED zoekt.

Tip: Je kunt een AED kopen of leasen voor jouw bedrijf of organisatie. Zo weet je zeker dat de mensen binnen je organisatie of buurt net wat veiliger zijn.

Belangrijke doodsoorzaak

Plotselinge hartstilstand is een belangrijke doodsoorzaak – jaarlijks zijn er in Nederland 5.300 doden door hartfalen of een hartstilstand. Elke dag krijgen er 42 mensen een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Door meer mensen EHBO en hartmassage aan te leren kan het aantal doden worden verminderd.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

arbeidsongeschikt
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Jouw advertentie hier?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: