Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoeken

Betekenis van geschiedenis

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Wat is geschiedenis?

Geschiedenis is de studie van gebeurtenissen in het verleden en in de toekomst. Mensen weten wat er in het verleden is gebeurd door naar dingen uit het verleden te kijken, waaronder bronnen (zoals boeken, kranten en brieven) en artefacten (zoals aardewerk, gereedschap en resten van mensen, dieren en planten (fossielen, botten, etc).) Een persoon die de geschiedenis van een bepaalde tijdsperiode bestudeert noemen we een historicus. Iemand die over de geschiedenis schrijft noemen we een geschiedschrijver of historiograaf. Er zijn enorm veel gebeurtenissen die hebben plaats gevonden in de geschiedenis. Denk bijvoorbeeld aan de renaissance, de Amerikaanse revolutie en de Eerste Wereldoorlog.

Er zijn vele soorten historici, elk met hun eigen vakgebied. Hieronder lichten we er twee toe.

Paleontoloog

Een paleontoloog doet onderzoek naar fossiele resten of sporen van organismen bestudeert, om aan de hand daarvan de aarde en evolutie van het leven op aarde in het geologisch verleden te reconstrueren. Paleontologie probeert ook de verwantschap van nu levende organismen met uitgestorven soorten uit het verleden vast te stellen. Zij bestuderen van uitgestorven soorten de leefomgeving (paleomilieu) en plaats in een ecosysteem (paleo-ecologie). Denk hierbij bijvoorbeeld aan paleontologen die dinosaurussen bestuderen. De opeenvolging van fossielen wordt gebruikt om de ontwikkeling van het leven tijdens de geschiedenis van de Aarde te bepalen, maar ook om de ouderdom van bepaalde afzettingen vast te stellen (biostratigrafie).

Naast fossiele resten van de organismen zelf, worden ook de sporen van organismen bestudeerd. Dat is alles wat een organisme, zowel actief als passief, maakt of achterlaat. Hieronder vallen graafgangen, kruipsporen, boorgaten, pootafdrukken, holen, nesten, uitwerpselen (coprolieten). Deze overblijfselen worden ichnofossielen genoemd. De studie die zich hier mee bezighoudt is de ichnologie.

De paleontologie raakt aan vele andere vakgebieden, zoals de biologie, geologie, scheikunde, natuurkunde en astronomie. Paleontologen verrichten zowel veldwerk als laboratoriumwerk (het vergaren, prepareren, analyseren en determineren van fossiele resten).

Archeoloog

Zojuist hebben we beschreven wat een paleontoloog doet, maar wat is een archeoloog dan? Die heeft toch ook met de geschiedenis te maken?

Wie aan archeologie doet noemen we een archeoloog. Hij houdt zich in reguliere zin bezig met de studie van menselijk handelen in het verleden, de materiële resten die dit heeft achtergelaten (aardewerk, vuursteen, e.d.), de landschappelijke omgeving (vegetatie, klimaat, bodem, geografie) en de sociale en immateriële belevingswereld (culturen, uitwisseling, migraties). Waar een paleontoloog dus meer kijkt naar de evolutie van organismen en planten en geologische veranderingen, kijkt een archeoloog meer naar de verandering die de mens heeft doorgemaakt.

Wil je meer weten over de geschiedenis van jouw organisatie? Dan kan je een geschiedenis project laten uitvoeren door geschiedenis onderzoeksbureau zoals History Now.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: