Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van gelukkig zijn

Inhoudsopgave

Leestijd: 3 minuten
0
(0)

Geluk of gelukkig zijn is voor iedereen anders. Iemand kan gelukkig worden van veel geld en de ander kan gelukkig worden van zijn of haar ambities. Geluk heeft eigenlijk een hele brede betekenis. Wil jij weten wat geluk voor jou is? Lees dan dit artikel.

 

De twee componenten van geluk

Er zijn twee componenten die er voor kunnen zorgen dat jij geluk ervaart. Namelijk de balans tussen emoties en de levenstevredenheid. In het leven heeft iedereen wel eens negatieve emoties. Als je gelukkig bent, zorgen de positieve gevoelens ervoor dat je beter om kunt gaan met de negatieve gevoelens. De levenstevredenheid heeft betrekking met hoe tevreden jij bent over verschillende effecten van het leven. Denk aan relaties met anderen of je werk of je opleiding

Soorten geluk

Geluk heeft een brede betekenis en heeft ook verschillende soorten betekenissen. Aristoteles (Griekse Filosoof) maakt onderscheid tussen twee verschillende soorten geluk. Zo heb je Hedonia en Eudaimonia. Hedonia ontstaat uit plezier. Je wilt bijvoorbeeld doen wat goed voelt en het ook goed zorgen voor jezelf en leuke dingen doen. Bij Eudaimonia wordt er gezocht naar deugd. Je wilt dan dat je leven betekenis, waarde en doel heeft. Je wilt dus je verantwoordelijkheden vervullen en doelen opstellen voor de lange termijn. Je geeft dan heel erg om de zorg van andere mensen en je wit neemt heel vaak andere mensen als voorbeeld.

geluk

De impact van geluk

Het feit dat je gelukkig bent, heeft impact op verschillende dingen.  Zo heeft het invloed op zowel je fysieke als je geestelijke welzijn en ook op je levensduur. Positieve emoties zorgen ervoor dat je tevreden bent met je leven. Uit onderzoek blijkt dat mensen die meer positieve emoties dan negatieve ervaren, een grotere kans hebben om een periode van 13 jaar te overleven. Daarnaast zorgen positieve gevoelens ook voor meer veerkracht. Dit helpt tegen het verminderen van stress. En ook dat je beter met tegenslagen kunt omgaan. Ook is het zo dat mensen die positieve gevoelens ervaren, eerder geneigd zijn om gezonde levensstijl aan te houden en ook meer te gaan sporten. Gelukkig zijn kan er ook voor zorgen dat je minder snel ziek wordt.

Tips om meer geluk bij jou naar boven te brengen

Wil jij graag een gelukkiger mens worden? Hieronder worden een aantal tips gegeven die jou kunnen helpen om je gelukkiger te voelen.

Wees dankbaar

Iedereen is anders. Ga je daarom zelf niet te veel vergelijken met anderen. Wees dankbaar met wat je allemaal wel hebt. Het lijkt soms of iemand anders het beter voor elkaar heeft, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Soms lijkt het of alles perfect is in hun leven. Je kunt je dankbaarheid dagelijks opschrijven, zodat je daar beter bij stilstaat. Uit onderzoek blijkt dat mensen die hier vaker bij stilstaan ook meer tevreden zijn over hun leven.

Beweeg regelmatig

Genoeg bewegen is goed voor je lichaam en geest. Bewegen kan helpen bij het afweren van symptomen van depressie. Ook zijn er onderzoeken die aantonen dat mensen gelukkig worden van regelmatig bewegen.

Ga er op uit

Voel je je niet helemaal goed in je vel? Dan is het belangrijk dat je regelmatig de deur uitgaat. Trek een leuke outfit aan Ga iets leuks doen met je vrienden of familie. Hierdoor ben je even verlost van je gedachten, omdat je te druk bent met plezier maken. Ga leuke activiteiten in Limburg doen zoals paintballen of bowlen. Of ga ergens lekker uiteten of een drankje doen.

blij zijn

Ga op zoek naar nieuwe doelen

Het stellen van doelen kan je motivatie geven om ergens naar toe te werken. Als je dan even in een tegenslag zit, kan dit doel jou helpen om toch deze tegenslagen te weerstaan. Je ontdekt hierdoor je interesses en passies. Misschien is er wel iets nieuws dat je wilt leren. Het zal je meer aanzetten om proactief te blijven en meer acties te ondernemen om aan dat doel te werken.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: