Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van geluid

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Iedereen die kan horen, weet hoe geluid kan klinken. Het is iets wat je waarneemt. Maar, wat is eigenlijk geluid? Dat is wat lastiger aan te geven. Eenvoudig gezegd is geluid een verandering van druk in de lucht die je kunt horen. Hoe het precies zit? Lees het hier.

Natuurkunde

Geluid wordt als een natuurkundig verschijnsel gezien. Geluid verspreidt zich in de vorm van golven met een eigen frequentie en amplitude. Een amplitude is de maximale uitslag van een trilling. Het maakt het voor veel mensen een beetje abstract, omdat wij geluid normaal niet met het menselijke oog kunnen waarnemen.

Geluid is soms wel voelbaar. Denk bijvoorbeeld aan die hele lage basdreunen in een discotheek. Die voel je. Dit maakt het soms ook mogelijk voor mensen die niet horen, om echt op de muziek te dansen. Het is ook bijzonder, hoe het gehoor geluid zo goed kan waarnemen. Niet voor niets zijn er bedrijven die met geluidsapparatuur geld verdienen. Zo heb je overal bedrijven die hier geld mee verdienen. Van de Phillips in Eindhoven tot bijvoorbeeld een bedrijf voor licht en geluid in Nuth.

Geluidsmembranen maken geluid zichtbaar

Natuurlijk is tegenwoordig het vrij gebruikelijk, dat er luidsprekers zijn met geluidsmembranen. Op deze manier zie je als het ware het geluid. Het bedrijf Vl Entertainment, licht en geluid in Nuth, geeft aan dat het zichtbaar maken van geluid begon met een woord bedacht door de Zwitserse filosoof Hans Jenny (1904-1972). Het woord is cymatica.

Cymatica werkt als volgt: als je over bijvoorbeeld een glazen plaat gelijkmatig fijn zand strooit, dan kun je aan de zijkant de plaat laten trillen met bijvoorbeeld een strijkstok. Vervolgens zie je bijzondere grafische patronen ontstaan. Dat zijn de geluidsgolven.

Hoe is geluid voor ons waarneembaar?

Geluid is een bijzonder interessant fenomeen. Zo is geluid niet alleen waarneembaar in de lucht. Het is soms ook waarneembaar in bijvoorbeeld water. Hoe nemen wij geluid eigenlijk waar? Geluidsexperts van licht en geluid geven aan dat het eigenlijk vrij eenvoudig uitlegbaar is. ‘je moet het zo zien: een geluidsbron zorgt voor veranderingen van luchtdruk. Dit zorgt voor een golfbeweging in de lucht. Die golfbeweging bereikt het trommelvlies. Je zou de daardoor ontstane trilling kunnen vergelijken, met het trillen van het membraam van een luidspreker. Dit is wat je dan waarneemt.’

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: