Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoeken

Betekenis van gaslightning

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
5
(3)

Machtsmisbruik vindt al eeuwen plaats op veel verschillende manieren. De beweegredenen kunnen zeer uiteenlopend zijn en vinden plaats van jong tot oud. Gaslightning is een vorm van misbruik waarbij het persoonlijk gewin van de misbruiker plaatsvindt door het slachtoffer proberen te hersenspoelen en uiteindelijk helemaal de grip op de realiteit te laten verliezen. De gedachten van het slachtoffer worden volgestopt met verkeerde informatie, zodat de eigen meningen en herinneringen veranderen.

Geestelijk misbruik is een doortrapt proces wat jaren kan duren en iemand geestelijk helemaal sloopt. De misbruiker krijgt macht over het slachtoffer door twijfel te zaaien en grote onzekerheid te veroorzaken. Dit levert de misbruiker bepaalde voordelen op. Plezier, luiheid, wraak, macht of jaloezie kunnen beweegredenen zijn voor een persoon om iemand te willen misbruiken door middel van gaslightning.

Het proces van geestelijk misbruik kan jaren duren. Wanneer een persoon continue de verkeerde informatie doorkrijgt, wordt alles geloofd, na een lange periode van twijfel.

Gaslightning: ontsnappen aan misbruik

Gaslightning is een vorm van narcisme en het is bijzonder lastig om je vinger erop te kunnen leggen. Het slachtoffer wordt uitgespeeld en in verwarring gebracht, terwijl het slachtoffer weet wat er aan de hand is. Het liegen en slijmen wordt bewust ervaren en het is bijzonder lastig om hieraan te ontsnappen en ervan los te komen.

De bewustwording van deze vorm van misbruik is al een heel proces op zich, evenals het zich losmaken van deze ellende. Het is voor het slachtoffer belangrijk om iemand te vinden met wie er kan worden gepraat over deze vorm van misbruik. De bewustwording brengt voor het slachtoffer gevoelens van schaamte met zich mee. Een dagboek bijhouden kan een goed hulpmiddel zijn om de eigen gedachten op een rijtje te houden en hieruit een ontsnappingsplan te kunnen maken. Met deze tips kun je loskomen van gaslightning.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemmen telling: 3

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: