Als ondernemer kies je bij de start van je bedrijf voor een bepaalde rechtsvorm. Zo zou je kunnen overwegen een besloten vennootschap op te richten of bijvoorbeeld te kiezen voor een vennootschap onder firma. De meeste ondernemers kiezen bij de start van hun bedrijf echter voor een eenmanszaak. Na de start hiervan worden zij een freelancer of zelfstandige zonder personeel genoemd. In dit artikel leggen we je uit wat men onder freelance of freelancer verstaat. Zit er een verschil tussen een freelancer en een zzp’er?
Definitie van freelance opdracht aannemen
Een freelancer neemt, zoals de naam al zegt, freelance opdrachten aan. Dit betekent in de praktijk dat een freelancer losse opdrachten aanneemt en hier vervolgens per opdracht voor wordt betaald. Op dit punt verschilt een freelancer van een reguliere medewerker binnen een bedrijf. Deze medewerker krijgt maandelijks salaris uitbetaald voor de uitgevoerde opdrachten. Hierbij maakt het niet uit wat de omvang van de opdrachten was en om welke opdrachten het hier precies ging. Een freelancer kiest specifiek opdrachten uit in de meeste gevallen. Een alternatief is een situatie waarbij een freelance opdracht bestaat uit een strippenkaart met uren, die door de opdrachtgever vrij kunnen worden ingevuld. Vaak kiezen bedrijven ervoor om een freelance overeenkomst te laten ondertekenen bij een langdurige samenwerking.
Verschil tussen freelance en interim
Niet alleen freelancer en zzp’er worden vaak door elkaar gebruikt. Ook de term interim of interimmer komt regelmatig voorbij. Wat is het verschil tussen deze termen? In de basis valt er nauwelijks een verschil te onderkennen. Een freelancer is iemand die tijdelijk ergens werkt en vaak meerdere werkgevers heeft. Die freelance manier van werken definieert een zzp’er. Deze heeft vaak geen personeel en stuurt om die reden niet aan, maar verhuurt zichzelf aan een werkgever. Ook een interimmer is feitelijk een zelfstandige zonder personeel, die ergens freelance werkt. Zo’n freelance opdracht is tijdelijk en kent een duidelijk eindpunt.
Rechtsvorm bij freelance werken
Zoals eerder al genoemd werd, zal iemand die freelance gaat werken een eenmanszaak opstarten in de meeste gevallen. Dit betekent dat deze als privépersoon aansprakelijk is voor diens handelen. Iemand die freelance werkt doet eens per kwartaal aangifte bij de Belastingdienst. Aan het eind van het jaar wordt tijdens de IB-aangifte aangegeven hoeveel van de inkomsten zijn uitgekeerd aan de privépersoon die freelance werkt. Op dit punt wijkt iemand die freelance werkt af van iemand die een besloten vennootschap of bijvoorbeeld een vennootschap onder firma heeft. Het risico ligt in dat geval vaak bij de BV of VOF, in plaats van bij de privépersoon.
Hoe nuttig was dit bericht?
Klik op een ster om het te beoordelen!
Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0
Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.
Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!
Laten we deze post verbeteren!
Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?