Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden

Betekenis van fietsframe

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Het woord frame heeft in de Nederlandse taal een zestal verschillende betekenissen. De drie betekenissen die het vaakst voorkomen, luiden als volgt:

  • Dragend geraamte van een voorwerp, werktuig of bouwwerk; dragend constructiedeel; raamwerk.
  • Kader, omlijsting of raamwerk waardoor iets wordt omsloten.
  • Afzonderlijke afbeelding in een lange reeks fotografische of getekende afbeeldingen, die samen een (animatie)film vormen; afzonderlijk film- of animatiebeeld.

Binnen deze blog focussen wij ons op de eerste omschrijving van het woord frame. Een fietsframe is namelijk het dragend geraamte van het voorwerp: de fiets. Het stuur, zadel, de vork, wielen, ketting en trappers worden allemaal aan het frame van de fiets gemonteerd.

Materiaal van een fietsframe

Fietsframes worden doorgaans altijd gemaakt van staal, carbon, aluminium of titanium. Waarbij staal en aluminium de meest gebruikte en voordeligste materialen zijn. De reden waarom staal in het verleden het vaakst werd gebruikt? Omdat producenten toentertijd niet in staat waren om een aluminium fietsframe te maken, dat stijf genoeg was om hardere klappen op te vangen. Tegenwoordig is dit echter wel mogelijk. Een aluminium frame kan minstens de stijf- en stevigheid garanderen, als een stalen frame dat kan. De nieuwste materialen die gebruikt worden, zijn carbon en titanium. Beide materialen zijn een stuk duurder dan staal en aluminium, maar wel een stuk lichter van gewicht.

Maten van een fietsframe

De framemaat is de lengtemaat van de zitbuis van de fiets, simpelweg de lengte van de buis waarop je zadel is bevestigd. Damesfietsen hebben doorgaans een framemaat van 51 tot 61 cm en herenfietsen een maat van 54 tot 66 cm. Sportfietsen werken daarentegen vaak met maten van S tot XL.

De juiste framemaat van je fiets kun je eenvoudig zelf bepalen. Sta rechtop met blote voeten of sokken en zet je voeten ongeveer 15 cm uit elkaar. Laat een ander je been opmeten van je lies tot aan de grond. Voor een toerfiets vermenigvuldig je de gemeten lengte met 0,66/0,67 en voor een sportfiets met 0,65/0,66. Op internet kun je tabellen vinden welk framemaat je nodig hebt bij je gemeten lengtemaat.

Frame voor loopfiets 1 jaar

Het frame voor een loopfiets vanaf 1 jaar zit uiteraard iets anders in elkaar. De loopfiets is namelijk bedoeld om het leren lopen, leuker en eenvoudiger te maken. Daarom bepaal je de framemaat van een loopfiets vanaf 1 jaar door wederom de lengtemaat op te meten, echter dienen de benen licht gebogen te zijn en de gehele voet moet op de grond staan. Daarnaast is het ook mogelijk om een houten frame te kiezen. Dit materiaal is niet alleen voordelig, maar heeft ook een mooie uitstraling.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Educatie
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: