Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van expat

Inhoudsopgave

Leestijd: 3 minuten
0
(0)

Wat is een expat?

Expat is een verkorting van het Engelse expatriate. Dat is iemand die voor zijn of haar werk tijdelijk in een ander land woont. Vanwege de kortstondige duur dat zijn in ons land verblijven integreren ze vaak niet. De meeste expats leren dan ook geen Nederlands en praten vaak Engels en hun eigen taal.

Expats huren vaak voor een korte periode van een half jaar tot enkele jaren een woning. Verhuren aan expats is dan ook een vak apart. En daarvoor kan je het beste zaken doen met een makelaar die er in is gespecialiseerd.

Expat of immigrant?

Wat is het verschil tussen expats en immigranten? Het is gemakkelijk om gewoon de woordenboekdefinities van de twee te vergelijken, maar de manier waarop mensen de twee termen gebruiken is indicatief voor de manier waarop immigratie en de mensen die het ondernemen worden waargenomen.

Heb je jezelf ooit afgevraagd waarom sommige mensen die in een ander land gaan werken expats worden genoemd en anderen immigranten? De labels kunnen geen verschillende doelen achter de verhuizing weerspiegelen, omdat beide groepen hun vorige woonplaats verlaten om elders betere omstandigheden te zoeken. Bovendien zijn er vaak onderliggende redenen waarom sommige mensen een onderscheid maken tussen de twee (spoiler alert: in veel gevallen is het xenofobie). Wat is nu precies het verschil tussen expats en immigranten?

Wat staat er in een definitie?

Eén plek om te beginnen is met de standaard woordenboekdefinities van expats en immigranten:

Expatriate: iemand die buiten zijn geboorteland woont.
Immigrant: iemand die permanent in een ander land komt wonen.

Meteen al zien we een probleem: beide woorden zijn van toepassing op iedereen die buiten zijn “geboorteland” woont. Deze definities worden nog ingewikkelder als je probeert te ontwarren wat iemands geboorteland eigenlijk is. Is het het land waar iemand geboren is? Heeft het te maken met staatsburgerschap? Of is het waar iemand is opgegroeid? Wat als iemand als kind veel verhuisd is? Het idee dat iemand drie landen van herkomst heeft is een beetje vergezocht, maar het is net zo misplaatst als aannemen dat het land op de omslag van iemands paspoort het land is waarmee hij zich het meest identificeert.

Het woord “permanent” wijst op een verschil. Het stelt immigranten voor als mensen die voorgoed verhuisd zijn (al dan niet opzettelijk). Anderzijds zijn expats slechts op een tijdelijke opdracht voordat ze hun koffers weer pakken voor het volgende land. Veel immigranten verlaten hun land niet omdat ze uitgesloten hebben dat ze ernaar terugkeren, maar omdat de enige manier om ernaar terug te keren is dat ze elders tijd moeten doorbrengen om de middelen daartoe te creëren.

Aan de andere kant, als expats meetellen als tijdelijke bewoners, doet dat vragen rijzen over expatfamilies die tientallen jaren in hetzelfde land zijn gebleven als permanente bewoners. Hoe permanent is permanent eigenlijk?

Integreren in een ander land

Misschien ligt het verschil tussen expats en immigranten in de integratie in de gastgemeenschap. Dit is echter niet de beste onderscheidende factor; noch expats noch immigranten worden geprezen door de conservatieve lokale bevolking. Xenofoben die hun land willen terugnemen, willen sowieso niet dat buitenstaanders integreren; zij hebben liever dat hun land homogeen blijft. De lokale bevolking neemt het expats kwalijk dat ze in geïsoleerde gebieden wonen of immigranten met een laag inkomen omdat ze in gebieden met andere minderheden wonen. Vijandigheid tegenover niet-lokalen draagt er niet toe bij dat een immigrant zich wil aanpassen. Het komt neer op eenvoudige stereotypen: een Pool die als timmerman in Nederland werkt is geen expat, maar zijn broer die als financieel analist in Hongkong werkt wel.

Zou een verschillende (of misschien eerbiedwaardige) gaststatus in een land het verschil kunnen zijn tussen expats en immigranten? Expat heeft een positievere connotatie dan immigrant. Als we ons voorstellen hoe een groep expats eruitziet, gaat het om hoge kantoren, luxueuze huizen en capriolen na het werk in chique bars. De denkbeeldige expat werkt waarschijnlijk als financier of ingenieur. Zelfs als de plaatselijke bevolking een hekel heeft aan expats, is er meestal een beetje begrip voor hen omdat een regering openlijk stimulansen biedt om een bedrijfstak te ontwikkelen.

De connotaties van “immigrant” zijn negatiever. Denk aan de huishoudelijke hulp, de taxichauffeur, de conciërge, de handarbeider. Ongeacht het land hebben deze immigranten een aantal dingen gemeen: ze verdienen waarschijnlijk een laag inkomen in een ondermaatse werkomgeving. Ze zijn waarschijnlijk verhuisd voor ondergeschikt werk waar het minimumloon relatief hoger is. Het ergste is dat ze vaak het doelwit zijn van discriminatie.

Wat de labels ook zijn, je bent een vreemdeling. Je vertegenwoordigt een natie binnen de natie van iemand anders, een vreemd lichaam in het oog van iemand anders.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: