Betekenis van ESP

Een electronic stability program (elektronische stabiliteitscontrole), door sommige autofabrikanten ESC (Electonic Stability Control) genoemd, is een actief rijveiligheidssysteem. Het eerste systeem is bedacht en ontwikkeld door de Anton van Zanten, van Robert Bosch en de Duitser Armin Müller, van Mercedes-Benz. Mercedes-Benz was het allereerste automerk dat het ESP-systeem in een auto op de markt bracht onder de naam Elektronisches Stabilitätsprogramm. ESP is door de ontwikkelaars op de massamarkt gebracht. Mercedes-Benz was de eerste constructeur die, in 1999, ESP standaard aanbracht op al zijn modellen. Inmiddels passen ook andere autofarikanten ESP standaard toe in nieuwe modellen.

Werking van ESP

Een microprocessor controleert de diverse signalen van de ESP-sensoren en vergelijkt 25 keer per seconde of de richting waarin het voertuig zich beweegt overeenkomen. Als het voertuig zich in een andere richting beweegt dan de stuurrichting aangeeft, reageert ESP onmiddellijk. ESP gaat dan doelgericht de afzonderlijke wielen afremmen waardoor het voertuig gestabiliseerd wordt en in de juiste richting wordt gestuurd. Een auto met ESP beschikt vaak automatisch ook over twee andere actieve veiligheidssystemen: een antiblokkeersysteem (ABS) en tractiecontrole (ASR). Terwijl ABS en ASR de lengtedynamica van het voertuig beïnvloeden. ESP verzekert daardoor een stabiel rijgedrag in alle richtingen.

Effectiviteit van ESP

Door standaardinvoering van ESP in Europa kan dit alleen al elk jaar 4000 levens redden en 100.000 gewonden voorkomen. Dit is geconstateerd door middel van een studie van de Universiteit in Keulen. Een onderzoek van Mercedes toont aan dat door het standaard installeren van ESP op al zijn modellen het aantal ongevallen met een voertuig met 29% gedaald is. Volgens datzelfde onderzoek is het aantal auto-ongevallen algemeen met 15% gedaald. Het Europese Parlement heeft ondertussen het voorstel om ESP verplicht te maken goedgekeurd. Zo moeten vanaf 1 november 2011 alle nieuwe modellen en vanaf 1 november 2014 alle nieuwe wagens uitgerust zijn met ESP. Indien je gaat beginnen met rijlessen bij Driving school Leiden of een nieuwe auto wilt aanschaffen. Dan zal je nog zeker dagelijks in contact met dit ESP systeem. Basiskennis over het ESP systeem is dus altijd handig meegenomen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *