Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden

Betekenis van ergotherapie

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

De vraag: Wat is een ergotherapeut? is op zich wel logisch. Lang niet iedereen heeft er immers mee te maken. Een ergotherapeut is iemand die is opgeleid om mensen te helpen, te begeleiden en soms ook te behandelen die beperkt zijn in hun dagelijks leven. Dit kan door een ongeval komen, door een ziekte of door een aangeboren handicap. De ergotherapeut helpt de patiënt om zo veel mogelijk handelingen zelfstandig te kunnen doen en op die manier zo goed mogelijk mee te draaien in de maatschappij. Het uitgangspunt is daarbij dat de patiënt zo lang mogelijk zo zelfstandig mogelijk blijft. Opname in een instelling is de laatste stap als er geen andere mogelijkheden meer zijn.

Hulp bij dagelijkse handelingen

Dagelijkse handelingen kunnen voor iemand met een beperking heel lastig zijn. Een glas oppakken, een deur opendoen, iets van de grond oprapen of de persoonlijke verzorging. De ergotherapeut kan hierbij helpen. Soms kan een vaardigheid (opnieuw) worden aangeleerd door middel van training. Dit is bijvoorbeeld aan de orde na een ongeval of een hersenbloeding. Maar het kan ook dat er geen verbetering mogelijk is. Dan kunnen hulpmiddelen uitkomst bieden. Deze kan de ergotherapeut introduceren en samen met de patiënt het gebruik ervan oefenen en trainen.

Advies over woningaanpassingen

Een belangrijke taak van een ergotherapeut is het geven van advies, bijvoorbeeld over de huisvestingssituatie. Hij of zij brengt een huisbezoek en maakt een rapport over beperkingen die de bewoner ondervindt. Vervolgens doet de therapeut aanbevelingen. Dit kan bijvoorbeeld een traplift zijn, een verhoogd toilet of een zitje in de badkamer om te douchen. Dergelijke voorzieningen worden geregeld via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Hier valt ook huishoudelijke hulp onder. De ergotherapeut kan ook hier een rol bij vervullen door een indicatie te geven van het aantal uren dat de patiënt hulp nodig heeft.

Meer zelfstandigheid voor mensen met een beperking

De belangrijkste taak voor de ergotherapeut is ervoor zorgen dat mensen met een beperking zo veel mogelijk zelfstandig kunnen zijn. Dit geeft de patiënt zelfvertrouwen en eigenwaarde. De taak van ergotherapeuten is dan ook heel belangrijk. Zij vervullen een belangrijke schakel tussen patiënt en hulpverlenende instanties.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Gezondheid
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Jouw advertentie hier?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: