Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden

Betekenis van ergonomie

0
(0)

Veel kantoorbanen worden gekenmerkt door zitten achter een bureau. Het is zaak om, als je de hele dag zit, een goede stoel uit te kiezen en bij voorkeur een ergonomische bureaustoel. Wellicht ken je de term ergonomie wel, omdat je het wel eens voorbij hebt horen komen. Maar wat betekent het nou echt?

Ergonomie is een samenstelling van twee woorden uit het oud-Grieks. Enerzijds ‘ergon’, wat staat voor werk en anderzijds ‘nomos’, wat wet betekent. Het doel dat er wordt nagestreefd met ergonomische producten is dat het de veiligheid en gezondheid van de gebruiker waarborgt. Naast dat een stoel stevig moet zijn en dat de juiste materialen zijn gebruikt, is ergonomie ook belangrijk.

Lichamelijk klachten

Het probleem met niet ergonomische producten is dat deze op den duur schade gaat veroorzaken. Zenuwbanen worden afgekneld, bloed kan niet goed meer stromen naar de plekken waar het nodig is en de houding is verkeerd waardoor je spier- en gewrichtspijn kan krijgen. Een dag zitten op een ongeschikte stoel is niet zo erg en een paar dagen ook niet, maar zodra je je werkdag vooral zittend doorbrengt, is het belangrijk een ergonomische stoel te regelen. Ze zien er wellicht bijzonder uit en hebben een wat uitgesproken ontwerp, maar jij zult de lachende derde zijn als je collega’s lichamelijk klachten krijgen en jou dit bespaard blijft.

Probeer het bespreekbaar te maken bij je werkgever dat men een ergonomische stoel mag aanschaffen. De stoelen zijn namelijk nogal duur voor een werknemer om zelf te betalen. Vaak zullen werkgever echter wel meewerken aan een dergelijk plan. Ze willen immers ook dat werknemer gezond blijft, want een werknemer die niet fit is, kan niet optimaal werken. Nog niet overtuigd van het verschil? Loop dan eens bij een meubelwinkel naar binnen en ervaar het in de praktijk. Een keer zitten is waarschijnlijk al voldoende om je te overtuigen.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Plaats een reactie