Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden

Betekenis van EMDR

Inhoudsopgave

Leestijd: < 1 minuten
4
(1)

Wat betekent de afkorting EMDR?

EMDR staat voor ‘Eye Movement Desensitization and Reprocessing’. Dit is een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende ervaring, zoals een ongeval, seksueel geweld of een geweldsincident. Het gaat dan om een traumatische ervaring die niet meer verwerkt kan worden en heeft geleid tot post-traumatisch stress syndroom (PTSS).

Wat maakt EMDR therapie uniek?

Bij EMDR-therapie is het niet nodig om in detail te praten over de verontrustende kwestie of om huiswerk te maken tussen de sessies door. EMDR-therapie richt zich niet op het veranderen van emoties, gedachten of gedragingen die het gevolg zijn van het schrijnende probleem, maar stelt de hersenen in staat hun natuurlijke genezingsproces te hervatten.

EMDR therapie is ontworpen om onverwerkte traumatische herinneringen in de hersenen op te lossen. Voor veel cliënten kan EMDR-therapie in minder sessies worden voltooid dan andere psychotherapieën.

Wat is het effect van EMDR therapie op de hersenen?

Onze hersenen hebben een natuurlijke manier om te herstellen van traumatische herinneringen en gebeurtenissen. Dit proces omvat communicatie tussen de amygdala (het alarmsignaal voor stressvolle gebeurtenissen), de hippocampus (die helpt bij het leren, met inbegrip van herinneringen over veiligheid en gevaar), en de prefrontale cortex (die analyseert en controleert gedrag en emotie). Hoewel traumatische ervaringen vaak spontaan kunnen worden verwerkt en opgelost, is het mogelijk dat ze niet zonder hulp kunnen worden verwerkt.

Stressreacties maken deel uit van onze natuurlijke vecht-, vlucht-, of bevriesinstincten. Wanneer de angst voor een verontrustende gebeurtenis blijft bestaan, kunnen de verontrustende beelden, gedachten en emoties een overweldigend gevoel geven van terug te zijn in dat moment. EMDR therapie helpt de hersenen bij het verwerken van deze herinneringen, en maakt het mogelijk om de normale genezing te hervatten.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4 / 5. Stemmen telling: 1

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Gezondheid
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Jouw advertentie hier?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: