Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Search

Betekenis van embryo

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Je zal vast wel meegekregen hebben wat er zich nu afspeelt in de Verenigde Staten. Men is verboden om abortus te plegen, ongeacht de situatie en leeftijd. Dit is natuurlijk heel erg voor de vrouwen en degene met een baarmoeder, men zou zijn eigen beslissingen moeten kunnen maken over hun eigen lichaam. Abortus mag ten alle tijden dan niet gepleegd worden in Amerika, ook al is deze “baby” nog een embryo. De betekenis van een embryo is eigenlijk een eicel die zich al genesteld heeft na de bevruchting. Dit kan een beetje ingewikkeld klinken, daarom kun je er meer over lezen in deze blog.

Het ontstaan van het embryo

We weten allemaal wel hoe een eicel bevrucht wordt, maar voor je nog even snel te herinneren: geslachtsgemeenschap. Door geslachtsgemeenschap bereikt het zaad de eicel wanneer deze aanwezig is (ovulatie) en dringt het zaad de eicel binnen. Wanneer dit gebeurt noemen we de bevruchting, de bevruchte eicel wordt dan een zygote genoemd. Als de zygote gaat innestelen in het baarmoederslijmvlies spreken we al van een embryo. Eenmaal genesteld ontwikkelt het embryo tot een baby.

De ontwikkeling

De zwangerschap houden we bij met weken, bij 40 weken is de baby volgroeid en klaar om geboren te worden. Het embryo is na 5 weken zwanger te zien bij de eerste echo. Het embryo heeft na deze 5 weken een hoofdje, rug en zelfs een staart ontwikkeld. De staart verdwijnt na een paar weken, logisch ook, anders liep iedereen rond met een staart! Na 12 weken spreken we van een foetus (uitgesproken als feutus) en heeft de baby al een paar weken al een hartje en hersenen. Het verschil tussen een embryo en foetus is eigenlijk de ontwikkeling. Een foetus is al ontwikkeld tot een mini baby en een embryo is nog niet compleet aan organen enzovoort. Wanneer je eenmaal kunt spreken van een foetus is de kans op een miskraam kleiner.

De geboorte

Wanneer de foetus eenmaal is gegroeid tot een baby van 40 weken kan hij of zij geboren worden. Het kan ook zijn dat de baby een paar dagen later of vroeger komt, dit maakt meestal niet zo veel uit maar dit ligt aan de situatie. Als het moment van de geboorte eenmaal aangebroken is, zal het “water breken”. Dit noemt men zo omdat de vliezen van de zwangere breken en het vruchtwater waar de baby in leefde vrij komt. Dit kan gebeuren tussen de 37 en 42 weken in de zwangerschap. Het kan ook zijn dat de vliezen gebroken zijn zonder weeën, dit wordt dan ‘voortijd gebroken vliezen’ genoemd.

Na deze 40 magische en misschien wel zware weken ligt het kindje eindelijk in de armen van de ouder. Nu is het tijd voor geboorteborden, muisjes op beschuit en een prachtig nieuw hoofdstuk!

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Educatie
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Jouw advertentie hier?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: