Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden

Betekenis van een zitbal

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Nu we veel gebonden zijn aan computers en laptops, zitten we ook meer achter een bureau. De term zitbal horen we dan ook steeds meer. Een zitbal is een opblaasbare bal die vaak voor stabiliteitsoefeningen wordt gebruikt, door sporters en fysiotherapeuten. Hiermee kunnen verschillende oefeningen gedaan worden om je zogeheten core-spieren te trainen. In plaats van een goede bureaustoel, zien we steeds vaker een zitbal als vervanging. Hierdoor zit je niet continue in dezelfde houding tijdens het werken, waardoor je rug minder belast wordt.

Verschillen met een bureaustoel

Zoals benoemd zit het grootste verschil tussen een zitbal en een bureaustoel in de houding. Omdat een zitbal geen rugleuning heeft, dien je er zelf voor te zorgen dat je rug de juiste houding aanneemt en ook aanhoudt. Uit onderzoek blijkt echter, dat er niet grote verschillen te zien zijn in het zitten op een zitbal en op een bureaustoel. Hoewel je toch je houding traint, zit een zitbal oncomfortabeler dan een goede bureaustoel. Uit onderzoek is namelijk gebleken, dat proefpersonen aangeven dat de zithouding onprettig is en dat het gevoel ontstaat na ongeveer één uur. Daarbij blijkt dat er niet meer spieractiviteit werd waargenomen bij het gebruik van een zitbal in plaats van een bureaustoel.

Welke zitbal past bij mij?

Wanneer je toch afwisseling zoekt in het zitten en wil gaan voor een zitbal, dan moet je letten op de maat die bij jou lichaam past. Hiermee voorkom je dat je een verkeerde houding aanneemt. Een maatstaaf hiervoor is als volgt. Kies een bal met een diameter van 55 centimeter, wanneer je kleiner bent dan 160 centimeter. Wissel dit gebruik af met een goede bureaustoel. Wanneer je tussen de 160 centimeter en 180 centimeter bent, dan past een bal van 65 centimeter het best Als je langer bent dan 180 centimeter dan is een bal met een diameter van 75 centimeter aan te raden.

Hoe gebruik je een zitbal?

Voordat je een zitbal wil gaan gebruiken, is het goed om te weten dat deze niet geschikt is voor langdurig gebruik. Gooi dus zeker niet je bureaustoel bij de stort, want een zitbal is geen vervanging van een bureaustoel. Kies ervoor om de bal te gebruiken als afwisseling en gebruik de bal ongeveer twee uur per dag. Met jouw goede bureaustoel zit je bureau waarschijnlijk goed afgesteld. Met een zitbal zit je hoger, dus ook je bureau zul je hoger in moeten stellen. Wanneer je dit niet doet, zul je alsnog een foute houding aannemen.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Gezondheid
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Jouw advertentie hier?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: