Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van een zebrapad 

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Een zebrapad is een met witte stroken aangegeven gedeelte van de straat waar voetgangers op mogen lopen. Zij moeten daarbij ongehinderd kunnen oversteken. De strepen zijn daarbij in de lengterichting van de straat. De functie van een zebrapad is dat voetgangers hier veilig kunnen oversteken, tevens geeft het aan dat zij voorrang hebben op de andere weggebruikers. 

Uitzondering 

Normaal heeft een voetganger die oversteekt bij een zebrapad altijd voorrang. Dit is niet het geval, als er bij het zebrapad verkeerslichten staan. Dan is de regel dat je de regels die bij het verkeerslicht horen, voorgaan. Het is bij het oversteken wel de bedoeling dat je enigszins duidelijk maakt door jouw looprichting of iets dergelijks, dat je over wil steken.  Nog een regel is dat voetgangers die willen oversteken bij een tegenoverliggende hoek, gebruik moeten maken van een zebrapad. Mits deze aanwezig is natuurlijk. 

Voor voetgangers mag je trouwens bij een zebrapad ook lezen: bestuurders van een gehandicaptenvoertuig. Voor hen gelden namelijk dezelfde regels bij een zebrapad, als voor voetgangers. Dus als het licht oranje of rood is, moet een voetganger dan ook wachten op groen licht. 

Er zijn nog twee gevallen waarin een voetganger geen voorrang heeft, ook al is er een voetgangersoversteekplaats. Dat is het geval als er op de betreffende straat een motorvoertuig bestuurder van een militaire colonne het zebrapad wil doorkruizen. In dit geval moet de voetganger wachten. Dit geldt ook voor als een uitvaartstoet voorbijkomt. Voorwaarde is dan wel dat het voortuig in de stoet voorzien is van een speciale vlag. 

Benaming 

Hoewel de term zebrapad zeer bekend is, noemt men in de Nederlandse en Belgische wet een zebrapad een voetgangersoversteekplaats. Wil je rijinstructeur worden? Dan weet je dit misschien al wel: een voetgangersoversteekplaats kan ook worden afgekort als VOP.  

Regenboogzebrapaden 

Er zijn in een aantal steden in bepaalde landen, waaronder ook Nederland, ook zebrapaden in regenboogkleuren. In principe zijn bij die paden dezelfde regels van kracht als bij een normaal zebrapad. Het bijzondere van regenboogzebrapaden is dat deze vaak zijn in het kader van zichtbaarheid en positieve aandacht vragen voor met name homoseksualiteit. Deze regenboogzebrapaden zijn vaak tijdelijk, maar ze kunnen ook permanent in de kleuren van de regenboog worden weergegeven. 

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: