Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van een sloopopvolgingsplan

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Bij de sloop van een gebouw komen verschillende soorten afvalstoffen vrij. Mits goed gesorteerd bij de bron kunnen ze vaak worden hergebruikt of gerecycled. Vanaf 24 augustus 2018 bent u in België verplicht om een sloopopvolgingsplan toe te voegen aan uw sloopaanvraag voor specifieke sloopwerken in het Vlaamse Gewest.

Wat houdt dit in en wie stelt het op?

Het sloopopvolgingsplan vervangt de ‘oude’ sloopinventaris. Het bevat een lijst van de aanwezige afvalstoffen – onderverdeeld in asbesthoudende, gevaarlijke en niet-gevaarlijke stoffen – en somt de mogelijkheden op voor hergebruik en recyclage. Het plan bevat ook een aanbeveling voor de selectieve aanpak van de sloopwerkzaamheden.

Wanneer nodig?

In de volgende gevallen is een sloopopvolgingsplan verplicht om aan de milieuvergunning toe te voegen:

  • Bij de sloop van alle niet-residentiële gebouwen met een bouwvolume van meer dan 1000 m3;
  • Bij het slopen van voornamelijk woongebouwen geldt dit alleen voor gebouwen met een bouwvolume van meer dan 5000 m3.
  • infrastructuur met een volume van meer dan 250 m³.

Voordelen?

De sloopmedewerker krijgt een beter inzicht in de vrij te geven afvalstromen en kan een meer specifieke offerte maken. Doordat een gevaarlijke en asbesthoudende afvalstof door een deskundige wordt geïnventariseerd, is er minder kans op “verrassingen” die de sloop kunnen belemmeren of het werk kunnen stilleggen.

Het is van groot belang dat de veiligheids-, gezondheids- en milieurisico’s zoveel mogelijk worden beperkt en dat werknemers en het milieu optimaal worden beschermd.

Vier stappen naar een veilige sloop: de Tracimat-procedure

Een sloopopvolgingsplan wordt opgesteld door een erkende deskundige volgens een standaardprocedure, die een veilige sloopopvolging garandeert. De procedure bestaat uit vier stappen:

  1. het opstellen van het sloopopvolgingsplan
  2. conformiteitsverklaring van Tracimat vzw voor het sloopopvolgingsplan
  3. inspectiebezoek en opstellen van het inspectieverslag
  4. levering van verwerkingsvergunningen voor de verwerking van bouwpuin

Garanties?

Dankzij een nauwgezette opvolging door de Tracimat-expert kunt u als klant er zeker van zijn dat de sloop selectief is uitgevoerd. Dit betekent dat de gerecupereerde kwaliteitsmaterialen behouden blijven en dat gevaarlijke stoffen op de juiste manier worden verwijderd en afgevoerd.

Voor de puinbreker wordt in het sloopopvolgingsplan onderscheid gemaakt tussen twee afvalstromen, namelijk hoog milieurisicopuin (HERR) en laag milieurisicopuin (LERR). Voor deze laatste kan Tracimat een kwaliteitsgarantie bieden, waardoor het puin tegen een gereduceerd tarief kan worden verwerkt.

Goed voor het milieu en jouw portemonnee

U kunt zich ook op vrijwillige basis aan de Tracimat-procedure onderwerpen. Het resultaat: een lagere afvalverwerkingskost, een betere kwaliteit van de gerecycleerde materialen en een veiligere site voor uw aannemer, zijn werknemers en het milieu.

 

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: