Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van een sifon

Inhoudsopgave

Leestijd: 3 minuten
5
(1)

Een sifon, ook wel waterslot of zwanenhals genoemd, houd gassen en geuren afkomstig vanuit het riool tegen. Hij wordt dan ook vooral geplaatst bij gootstenen, wastafels en toiletten. Een sifon buis heeft een U-vorm, om er zo voor te zorgen dat er ten alle tijden wat water in blijft zitten. Ook heeft deze vorm de extra bijkomende functie van vuil opvangen, waardoor het riool minder (snel) vervuilt wordt. Een bekersifon is hiervoor optimaal. Wil jij meer weten over de sifon en zijn vele vormen? Dan zit je hier aan het juiste adres!

Verschillende soorten sifons

In totaal zijn er veel verschillende soorten sifons, allemaal gemaakt met andere kwaliteiten en doelen. De een moet vooral vuil tegenhouden, terwijl de andere sifon juist ontzettend veel water in een keer moet afvoeren. Hieronder staan de meest populaire vormen kort uitgelegd;

  • De traditionele sifon: Dit is de U-vormige sifon zoals bovenstaand al is uitgelegd. Het is ontworpen om gassen en stinkende luchten tegen te houden, ook vangt het vuil op als extra functie.
  • De flens sifon: Dit is een sifon dat aan de bovenkant een flens heeft. Deze is daar geplaatst om te zorgen dat het sifon extra stevig gemonteerd kan worden aan een afvoer. Dit is vooral nodig op het moment dat er een grote hoeveelheid water wordt afgevoerd – met eventueel ook veel druk.
  • De trechtersifon: Het zal je misschien verbazen, maar deze sifon is in de vorm van een trechter! Aan de onderkant zit een bakje, die zorgt voor het waterslot – dat de geuren en gassen tegen houdt. Aan de bovenkant is het open en aan de onderkant heeft het de vorm een klemverbinding. Het is uitstekend te gebruiken voor het opvangen van condens- en lekwater uit bijvoorbeeld een verwarmingsketel.
  • Een waterslotloos sifon: Dit is een sifon zonder bochten en loopt dus in één rechte lijn. Er zijn zowel horizontale als verticale opties op de markt verkrijgbaar. Deze vorm heeft een membraan, aangezien het water niet vast kan blijven hangen doordat het geen bochten heeft. Het membraan opent zich wanneer er veel druk op staat, zodra het water erdoorheen is zal het zich sluiten waardoor er geen gassen doorheen komen.
  • Een beker sifon: Deze variant wordt ook wel een plugsifon genoemd. Het is de kleinste sifon op de markt en wordt voornamelijk gebruikt onder wastafels of gootstenen. Het kan gemakkelijk aangesloten worden op de andere leidingen, wat voor veel mensen een groot voordeel is.

Hoe monteer je een sifon?

De manier van monteren ligt aan de sifon variant die je hebt gekozen. Toch bestaan er enkele algemene richtlijnen en tips die fijn zijn om te weten, ongeacht met welke je te maken hebt. Het monteren van een sifon is niet ontzettend ingewikkeld – al kan hulp van een Top Loodgieter Rotterdam altijd van pas komen. Zorg dat je om te beginnen het juiste benodigde materiaal in huis hebt.

De belangrijkste materialen die je nodig hebt zijn: een waterpomptang, afdichtingsmateriaal zoals tape of loodgieterstape en natuurlijk de sifon zelf.

Zorg ervoor dat al het mogelijke watertoevoer is afgesloten. Ben je een sifon aan het plaatsen onder de gootsteen? Schakel dan even de kraan uit. Begin dan met het verwijderen van de schroeven en klemmen van het oude sifon waarna je het er vrij gemakkelijk af kunt halen. Wil je het weggooien? Doe dat dan bij een milieu straat of bij een gemeentelijk verzamelingspunt voor bijvoorbeeld sanitair afval.

Tijd voor de nieuwe? Kijk om te beginnen goed naar de handleiding, daar staat namelijk met pijltjes aangegeven in welke richting jouw sifon geplaatst moet worden. Daarna is het eigenlijk nog maar kinderspel, monteer alle schroefjes en boutjes erin en laat daarna de kraan rustig lopen. Zie je ergens een druppeltje? Dan kun je het eventueel dichten met speciale lijm of het terug brengen naar de winkel.

Kan een sifon kapot gegaan?

Ja, een sifon kan kapot gaan, ook al gebeurd dat niet heel snel aangezien het een zeer duurzaam product is. Het voornaamste probleem zit hem in de rubbertjes die na loop van tijd zullen gaan slijten en er mogelijk water door heen kan komen. Ook raken sifon’s die onder een douche of bad zijn gemonteerd vaak verstopt door haren, zeepresten of ander vuil. Mocht je dan een heel zuur ontstoppingsmiddel gebruiken, dan kan er corrosie ontstaan wat zorgt voor scheurtjes en gaten. Mocht je sifon kapot zijn gegaan, dan kun je altijd hulp inschakelen van een van de vele professionals vindbaar op Zoofy.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemmen telling: 1

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: