Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden

Betekenis van een sedumdak

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

De betekenis van de term sedumdak is eenvoudig uit te leggen. De term heeft betrekking op een van de mogelijkheden die er zijn als er gekozen wordt om een groendak aan te leggen. In dit geval wordt er gebruik gemaakt van sedum, wat een verzamelterm is voor een grote diversiteit aan vetplantjes. Het voordeel van deze keuze leggen we hieronder aan je uit.

Waarom kiezen voor een groendak?

Een groendak is een natuurlijke en daardoor dus een duurzame dakbedekking die op letterlijk op het dak wordt aangelegd. Naast een mooie uitstraling biedt een groendak veel voordelen voor jezelf en het milieu. Een groendak verhoogt immers de levensduur van je dak omdat het dak beschermd wordt tegen UV straling. Daarnaast zorgen dit soort daken voor een betere warmtewering en geluidsisolerend vermogen. Wat weinig mensen beseffen is dat een groendak het rendement van zonnepanelen zal verbeteren en zorgen voor minder belasting van het riool. Tevens leveren dit soort daken een bijdrage aan de gezondheid van de directe leefomgeving, de biodiversiteit en het milieu. Last but not least hebben groendaken een mooie uitstraling!

Sedumdaken zorgen voor watermanagement

Het bovenstaande vraagt wellicht enige uitleg. Een van de voordelen van de keuze om een sedumdak aan te (laten) leggen is dat dit dak ongeveer de helft van het regenwater zal opnemen en teruggeven aan de atmosfeer. Dit is uiteraard veel meer dan het geval is bij een normaal dak, waarbij het water bijna direct (volledig) van het water afloopt en in het riool terecht komt.

Sedumdak als thermostaat

Je kunt een sedumdak zien als een groene deken die je over je huis neerlegt. Dit zorgt uiteraard voor een uitstekende warmte- en geluidsisolatie. Je maakt hierbij op een handige manier gebruik van de eigenschappen van de natuur. Als de zon vol op het dak staat, kunnen de temperaturen immers hoog oplopen. De thermometer kan op een zomerse dag zomaar 70 graden Celsius aanwijzen. Als gevolg van deze hoge temperaturen zullen planten gaan zweten en het opgenomen water gebruiken om koel te blijven. Bijkomend voordeel is dat je dak ook koel blijft. Het groen reguleert de warmte immers waardoor een lagere omgevingstemperatuur zal ontstaan. Dit is andersom het geval in de winter.

Aansluitend op het bovenstaande is het goed om je erop te wijzen dat een sedumdak een uitstekende combinatie vormt met je zonnepanelen. Zonnepanelen hebben immers het hoogste rendement bij lagere temperaturen. Omdat de planten juiste zorgen voor de verlaging van de temperatuur, is een combinatie tussen deze twee energiebesparende alternatieven natuurlijk zéér interessant!

Volop mogelijkheden om een sedumdak te plaatsen

Er zijn twee verschillende soorten groendaken te onderscheiden. Een intensieve groendak is een echte daktuin die een flinke onderhoudsbehoefte heeft. Bij een extensieve groendak is deze onderhoudsbehoefte beperkt. De opbouwhoogte en daardoor de belasting op de dakconstructie is bij dergelijke daken beperkt. Dit betekent in de praktijk dat je in veel gevallen volop mogelijkheden om een sedumdak te plaatsen. De vetplanten kunnen zichzelf zeer goed handhaven in iedere omstandigheden en hebben vrijwel geen onderhoudsbehoefte. Met de vetplantjes kun je het dak een hele mooie (kleurrijke) uitstraling geven. Je hebt keuze uit maar liefst 250 verschillende soorten sedumplanten! Wellicht vormt deze laatstgenoemde keuze nog wel de grootste uitdaging als je plannen hebt om een sedumdak te plaatsen.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Huis & DIY
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Jouw advertentie hier?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: