Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van een resonator gitaar

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Een resonator gitaar is een akoestische gitaar waarvan het geluid op een natuurlijke manier extra versterkt wordt. Hierdoor klinkt een resonator gitaar harder dan andere soorten akoestische gitaren, zoals de klassieke gitaar of de Western gitaar. Deze extra versterking van het geluid van de snaren komt tot stand door conussen – ook wel resonatoren genoemd – die in de klankkast van de gitaar geplaatst worden. De vorm van deze resonatoren zijn vergelijkbaar met de conussen die je bijvoorbeeld in geluidsspeakers tegenkomt. Dit onderdeel is dan ook waar de resonator gitaar zijn naam vandaan haalt.

Geluid van een resonator gitaar

Een resonator gitaar geeft een akoestisch, metaalachtig geluid. Door de resonatoren kan een resonator gitaar zonder het gebruik van een elektrische versterker een flink volume geven. Deze combinatie van het metaalachtige geluid en het hoge volume zorgt ervoor dat de resonator gitaar een populair instrument is geworden in blues en country muziekgenres, waarvan de spelers historisch gezien geen toegang hadden tot elektrische versterking, maar wel behoefte hadden aan extra draagvlak van het volume.

Het bespelen van een resonator gitaar

Resonator gitaren worden meestal gestemd in zogenaamde open tunings. Dit betekent dat, wanneer je alle losse snaren aanslaat, je een akkoord zult horen. Bij een open G tuning zul je bij het aanslaan van alle open snaren dus een G-majeur akkoord horen. Deze open tunings worden op een resonator gitaar vaak bespeeld met een bottleneck aan de vinger. Hierdoor krijg je het slide guitar geluid dat zo kenmerkend is voor blues- en countrymuziek. Tegenwoordig wordt de resonator gitaar ook gebruikt in andere muziekstijlen, waardoor het gebruik van de standaard tuning en het traditioneel aanslaan van de noten ook gangbaar is geworden op resonator gitaren.

Constructie van een resonator gitaar

Resonator gitaren bestaan, net als andere akoestische gitaren, uit een hals en een klankkast. De hals van een resonator gitaar kan voorkomen in een rechthoekige vorm of een ronde vorm. Resonator gitaren met een rechthoekige hals worden doorgaans bespeeld in een horizontale positie, waarbij de gitaar op de schoot wordt geplaatst. Gitaren met een ronde hals worden vaak in een traditionele positie bespeeld. De klankkast wordt, zoals eerder gezegd, aangevuld met resonatoren. De resonatoren kunnen voorkomen in drie vormen: tri-cone (drie kleine, aan elkaar gemonteerde conussen), single cone (één grotere conus), of single cone inverted (één grote conus, maar dan omgedraaid). Elk soort resonator heeft een unieke klank, waardoor het gebruikt kan worden in verschillende soorten muzikale situaties.

Aanschaf van een resonator gitaar

Ben je geïnteresseerd in het aanschaffen van een resonator gitaar? Dan hoeft dit geen dure onderneming te zijn. Instapmodellen van resonator gitaren zijn verkrijgbaar voor prijzen tussen de €200 en €300 euro. Net als bij andere gitaren zul je verschil merken in de afwerking van deze goedkopere modellen in vergelijking met duurdere varianten. Zo kan het zijn dat de frets wat scherp zijn, dat de conus rammelt, of dat de gitaar ronduit moeilijk bespeelbaar is. Voor een resonator gitaar die mooi klinkt en fijn speelt kun je rekenen op een prijs van €500 euro of meer.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: