Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Search

Betekenis van een onderkwart trap 

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Voor wie ooit een vaste trap heeft laten maken, weet wellicht het verschil tussen diverse soorten trappen. Er zijn namelijk heel veel verschillende soorten trappen. Ben je het woord onderkwart trap tegengekomen en weet je niet zo goed wat het is? Lees hier dan over de betekenis van onderkwart trap. 

Steektrap 

Een onderkwart trap is een soort steektrap. Een steektrap is een trap met steken. In de bouwwereld is een steek een deel van een trap. Als er minimaal drie ononderbroken treden zijn dan is er sprake van trap zijn. Dan wordt dit een steek genoemd. Een trap bestaat vaak uit meerdere steken. Daarbij kan de trap onderbroken worden door een bordes of een tussenbordes. Een bordes wordt ook wel de overloop genoemd. Een tussenbordes is een soort plateau tussen treden in. Tegenwoordig zie je de trappen in huis niet langer zijn dan 15 treden, anders zit er een tussenbordes tussen. Dit wordt gedaan om twee redenen. Allereerst kan iemand dan even rusten, ten tweede voorkomt het dat iemand van een hele grote hoogte van de trap kan vallen. Het gaat dus om een stukje gebruiksvriendelijkheid en veiligheid. 

Onderkwart trap 

Een onderkwart trap is een steektrap met specifieke eigen kenmerken. Bij een onderkwart trap is een steektrap recht omhoog waarbij aan het begin de trap 90 graden draait. De trap gaat daar dus een kwart naar links of naar rechts. 

Onderdelen van een onderkwart trap 

Een onderkwart trap bestaat meestal uit traptreden, stootborden en trapbomen. Samen zorgen ze voor een stabiele trap. Stootborden zijn de planken tussen de treden, die de trap dicht maken. Stootborden worden veel gebruikt, maar een trap kan ook open zijn: zonder stootborden. Het voordeel van stootborden is dat ze zorgen voor geluidsdichtheid en het levert ook minder warmteverlies op. Dat is dus iets om over na te denken als je een trap op maat laat maken. Dan heb je nog de trapbomen. De trapbomen zijn de zijkanten van de trap. Aan de trapbomen zijn de traptreden en eventuele stootborden aan bevestigd. Een trapboom, ook wel wang genoemd, draagt dus eigenlijk de traptreden. 

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

bedsprei
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Jouw advertentie hier?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: