Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden

Betekenis van een elektriciteitsnet

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

In Nederland kunnen we ons niet anders meer voorstellen dan dat we elektriciteit kunnen gebruiken. Tot ergens in de 19e eeuw was dat anders. Toen was er nog geen elektriciteitsnet en werd er gewerkt met olielampen en kaarsen en allerlei handige apparaten bestonden nog niet. Wel is het zo dat het elektriciteitsnet kwetsbaar is. Als er een probleem ontstaat heb je een elektricien met spoed nodig om het probleem zo snel mogelijk op te lossen. Een storing kan worden veroorzaakt door kortsluiting of door een storing in het hoofdnet. Dat laatste wordt opgelost door de netbeheerder. Als het probleem in de woning zit ben je als eigenaar zelf verantwoordelijk en moet je een deskundige laten langskomen om de storing te verhelpen.

Waardoor kan de stroom uitvallen?

De stroom kan door verschillende oorzaken uitvallen. Er kan sprake zijn van kortsluiting door een defect apparaat maar ook door overbelasting. Een technicus van RS Electro kan bij je langskomen om te controleren waardoor de stroom is uitgevallen. Je kunt ook zelf al een test doen door alle stekkers van apparaten uit stopcontacten te verwijderen en de groepen 1 voor 1 weer in te schakelen. Vervolgens steek je de stekkers 1 voor 1 weer in de stopcontacten. Als de stroom weer uitvalt weet je wat de oorzaak is. Als er niets gebeurt dan kan het een tijdelijke dip zijn geweest en werkt alles nu weer correct. Als je het desondanks niet vertrouwt kun je natuurlijk alsnog een vakman laten langskomen om een controle te doen. Vrijwel alle woningen hebben een aardlekschakelaar. Deze wordt zelfs bij een kleine storing uitgeschakeld zodat er in ieder geval geen ongelukken kunnen gebeuren.

Voorkom overbelasting van het elektriciteitsnet

De stoppenkast in een huis heeft altijd meerdere groepen. Meestal zijn er 2 of 3 groepen voor kleine verbruikers zoals verlichting, het koffieapparaat en de tv. Grote stroomverbruikers zoals de wasmachine of een elektrische oven staan bij voorkeur op een aparte groep. Op die manier wordt overbelasting voorkomen. Als je een nieuw apparaat aanschaft dat veel stroom gebruikt, bijvoorbeeld een wasdroger of een elektrische kachel, is het altijd verstandig om te controleren of een aparte groep nodig is. Laat deze aanleggen door een erkende elektricien om gevaarlijke situaties te voorkomen.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Techniek & Wetenschap
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Jouw advertentie hier?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: