Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden

Betekenis van een differentieel

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Een auto bestaat uit veel onderdelen. Naast de bekende onderdelen zijn er veel mechanismen waarvan we de werking niet precies weten. Alleen de autokenner zal je deze kunnen uitleggen. Voor de normale autobestuurder is het ook niet nodig om deze onderdelen te kennen. Kennis van de motor, versnellingsbak, et cetera is al genoeg voor de normale persoon. Toch zijn de minder bekende onderdelen van groot belang voor een goede werking van de auto.

Voorbeelden hiervan zijn het differentieel, de krukas, distributieriem, ABS en ga zo maar door. Het differentieel bijvoorbeeld wordt elke dag door jouw auto gebruikt om jouw veilig door bochten te laten gaan. Je hebt dit tijdens het autorijden niet door, omdat het allemaal automatisch gebeurd. Maar wat doet het differentieel nu precies en waarom is het nodig?

De werking van het differentieel

Het differentieel is als het ware een stelsel van tandwielen. Hiermee kan met één aandrijvende as meerdere rotaties op verschillende snelheden worden afgetakt. Het mechanisme is een planeetwielmechanisme. Het differentieel wordt toegepast bij voertuigen met minimaal 4 wielen en zit tussen de aangedreven wielen.

Het differentieel zorgt ervoor dat het binnenste wiel in een bocht langzamer draait dan het buitenste wiel. Het binnenste wiel legt namelijk een kortere afstand af in de bocht en zal dus minder snel moeten ronddraaien dan het buitenste wiel. De krachten worden dus verdeeld over de verschillende wielen. Het differentieel bepaalt waar de meeste en de minste kracht naar toe moet gaan. Zo kun je veilig en scherp een bocht door zonder dat je door de bocht zal slippen.

Meer leren over auto’s

Als je meer wilt leren over auto-onderdelen of over auto’s zelf, dan kun je verschillende boeken daarover lezen. Ook kun je op het internet veel informatie vinden. Wil je het echter van dicht bij meemaken? Dan zul je rijlessen moeten volgen. Daar leer je zowel over de theorie en de praktijk. Je leert onder andere wat er onder de motorkap zit en hoe je jouw auto goed kunt onderhouden. Bij driving school helmond leer je op een veilige en professionele manier om auto te rijden.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Vervoer & Reizen
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Jouw advertentie hier?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: