Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Search

Betekenis van een bloedblaartje

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Grote kans dat je er wel eens mee te maken hebt gehad, maar je wist niet wát het was: de bloedblaar. Een bloedblaar wordt veroorzaakt door het tegen elkaar wrijven van huid, haar of kleding die te veel geïrriteerd en weggeschuurd is. Dit kan op veel verschillende plaatsen van je lichaam gebeuren.

Oorzaak bloedblaartje

Bloedblaren worden veroorzaakt door een ophoping van vocht onder de huid. Dit kan door veel verschillende dingen komen, maar de meest voorkomende oorzaak is wrijving. Ze kunnen overal op het lichaam ontstaan, maar komen het meest voor op de voeten, handen en vingers. Ze kunnen ook het gevolg zijn van een infectie, een allergische reactie of blootstelling aan bepaalde chemische stoffen.

Hoe behandel je een bloedblaartje?

Bloedblaren kunnen op een aantal manieren worden behandeld. Als de blaar klein is en niet is opengebarsten, kunt u hem met rust laten en zal hij uiteindelijk vanzelf genezen. Het is beter om de blaar niet door te prikken, want dan heb je een hoger risico op infecties. Het bloeden stoppen wordt ook lastig wanneer je de blaar doorprikt. Wat je wel kunt doen als je een gesloten blaar hebt, is deze afdekken met een speciale blaarpleister om erger te voorkomen. Heb je last van een grote blaar? Dan adviseren we je om een grote blaarpleister te gebruiken.

In het geval van een open blaar is goede verzorging belangrijk. Je moet de wond eerst schoonmaken met water. Daarna kun je de blaar ontsmetten en afdekken met een pleister of verband. Raadpleeg uw arts als de blaar niet binnen een paar dagen geneest of als deze geïnfecteerd raakt. Als u snel bloedblaren krijgt, kunt u ook proberen handschoenen of andere beschermende kleding te dragen.

Zo voorkom je bloedblaartjes

Er zijn een aantal manieren om de vorming van een bloedblaartje te voorkomen. Het belangrijkste is om de activiteiten die ze veroorzaken te vermijden. Wanneer u sport of een andere activiteit doet waarbij veel wrijving optreedt, moet u beschermende kleding dragen, zoals handschoenen, sokken of schoenen die speciaal voor die activiteit zijn ontworpen. Je kunt ook een anti-drukpatch gebruiken om zo te voorkomen dat er bijvoorbeeld wrijving ontstaat. Deze kun je in de meeste gevallen gewoon bij een supermarkt of drogist krijgen, bet als pleisters. Als u een bloedblaar krijgt, breng dan een verband of wikkel aan op het gebied om het te beschermen tegen verdere wrijving. Een laatste tip: wanneer u een lange wandeling gaat maken, stop dan altijd een blarenpleister in je tas.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: