Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Search

Betekenis van EAN codes

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
4
(1)

Iedereen heeft wel eens iets gekocht in de winkel. Op het product staat dan altijd een streepjescode, die bij de kassa gescand kan worden. Het systeem ziet dan precies om welk product het gaat. Toch zijn veel mensen zich er niet bewust van dat er nog een code op het product staat. Wellicht heb je onder de streepjescode wel eens een nummercode gezien. Dit zijn de zogenaamde EAN codes. Maar wat betekenen deze EAN codes en wat is het verschil met streepjescode? Lees hieronder verder om meer te weten te komen over deze verschillende codes.

De afkorting EAN

EAN staat voor Europees Artikel Nummer. De EAN code is een unieke cijfercombinatie. Hiermee kunnen producten worden geïdentificeerd op basis van een Europees systeem. Deze EAN code staat onder elke streepjescode. Zo kan elk product individueel worden herkend zonder vergissingen. Geen enkel product heeft namelijk dezelfde EAN code of streepjescode.

Wat zijn EAN codes precies?

Een EAN code bestaat nooit uit meer dan 13 cijfers. Door zo een lange cijferreeks is het mogelijk om vrijwel oneindig veel codes aan te maken en aan de hand daarvan te identificeren. Wanneer je zelf nieuwe producten op de markt wilt brengen, dan kun je ook zelf ean codes kopen. Je kunt 50 ean codes kopen, maar zelfs ook 10.000 ean codes kopen. Voor hetzelfde product zal dezelfde ean code gebruikt worden. Bij een product dat daarop lijkt en van dezelfde producent/verkoper is, zal de ean code maar enkele cijfers van elkaar verschillen.

Ook beginnen producten telkens met dezelfde 2 of 3 cijfers, afhankelijk van welk land het product vandaan komt. Zo kun je aan de EAN code meteen zien uit welk land het komt. Zo beginnen producten uit Nederland met 87 en producten uit Engeland met 50. Kijk maar eens thuis of in de winkel naar de eerste paar cijfers en probeer erachter te komen waar ze vandaan komen.

Producten scannen en informatie invoeren

Wanneer je voor het eerst producten hebt voorzien van EAN codes in jouw winkel, dan zul je de unieke codes eerst moeten scannen. Op deze manier kun je voor elk product informatie toevoegen. Bijvoorbeeld wat de naam van het product is, hoeveel het weegt, wat de prijs moet worden, etc. EAN codes zijn dus handig om een goed overzicht te bewaren van alle producten die er zijn.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4 / 5. Stemmen telling: 1

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Techniek & Wetenschap
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Jouw advertentie hier?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: