Betekenis van Dutch Design

0
(0)

Wat is Dutch Design?

Nederland is de thuisbasis van een van de meest opwindende en creatieve design scènes in de wereld.

Vrijgevochten en rebels

Als Scandinavisch design de definitie is van strakke functionaliteit, dan zou de Nederlandse tegenhanger omschreven kunnen worden als het rebelse en vrijgevochten neefje ervan. Terwijl het 19e-eeuwse modernisme en De Stijl-pioniers als HP Berlage, JJP Oud en Gerrit Rietveld blijven inspireren, ontstond wat velen vandaag de dag met Dutch design associëren eigenlijk pas in de jaren 1990.

Dutch Design als reactie op stagnatie

De beweging ontwikkelde zich als een reactie op de enigszins stagnerende ontwerpscene van die tijd. Zowel Piet Hein Eek als Hella Jongerius, die beiden vandaag de dag gevierd worden, maakten deel uit van deze ‘game-changing cluster’ van creatieven. Eek bracht iets nieuws door alternatieve materialen te gebruiken – meubels te maken van sloophout – en creëerde daarmee een herkenbaar en veelgevraagd signatuur. Jongerius, daarentegen, liet industriële en ambachtelijke elementen samensmelten op een manier die nog niet eerder was vertoond.

Overkoepelende term

Simpel gezegd, is Dutch Design een brede term waaronder elke Nederlands design (ontwerp) te scharen valt. Vaak staan duurzaamheid, eigenzinnigheid en een rebels karakter wel centraal.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?