Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van dubbelwandige kachelpijp

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

We kennen allemaal de (hout)kachel wel. De eeuwenoude verwarmingsbron is anno 2024 nog steeds een razend populaire verwarmingsoptie. Dit komt omdat de kachel niet alleen dient als een warmtebron. Nee, het dansende vlammenspel en de knisperende geluiden creëren een gezellige sfeer tijdens elke gelegenheid. Maar wat niet mag worden vergeten is een correct opgebouwd rookkanaal dat bestaat uit een stuk enkelwandig en dubbelwandig. Maar wat is nou het verschil?

Wat is het rookkanaal?

Simpelweg gezegd bestaat het rookkanaal uit diverse kachelpijpen dat de rook- en verbrandingsgassen van uw kachel veilig naar buiten afvoert. Hoewel het misschien als vanzelfsprekend wordt beschouwd, is een correct opgebouwd rookkanaal van cruciaal belang voor de veiligheid van zowel uw huis als uw gezin. Een slecht functionerend rookkanaal kan leiden tot rookterugslag, schoorsteenbranden of ontwikkeling van giftige gassen. Daarom is het essentieel dat het rookkanaal zorgvuldig wordt ontworpen, geïnstalleerd en onderhouden.

Verschil tussen een enkelwandige en dubbelwandige kachelpijp

Een goed opgebouwd rookkanaal bestaat uit een stuk enkelwandig en een stuk dubbelwandig. Maar wat is nu het verschil? Een enkelwandige kachelpijp, zoals de naam al doet vermoeden, bestaat uit één laag materiaal (verschilt per kachelpijpsoort) en wordt vaak als eerst gebruikt en direct aangesloten op een kachel. Ook is het goed om te weten dat een enkelwandige kachelpijp alleen gebruikt mag worden in de stookruimte (plek waar de kachel zich bevindt) zelf.

Het maakt eigenlijk niet uit of het specifiek brandbaar materiaal is, maar wanneer het rookkanaal de stookruimte verlaat, moet u overgaan op een dubbelwandige kachelpijp. Een dubbelwandige kachelpijp is namelijk beter geïsoleerd. Het heeft namelijk twee lagen met hiertussen isolatiemateriaal. Dit resulteert in dat de buitenkant van de kachelpijp aanzienlijk minder warm wordt. Aangeraden wordt dat u minimaal 30cm voordat u door een plafond of muur gaat, overgaat op dubbelwandig. Raadpleeg altijd een expert en bekijk het lokale bouwbesluit. 

Conclusie

Een kachel heeft talloze voordelen, maar moet wel correct geïnstalleerd worden vanwege de veiligheid. Nu u weet wat het verschil is tussen een enkelwandige en dubbelwandige kachelpijp, kunt u weloverwogen keuzes maken als u bijvoorbeeld van plan bent om een kachel aan te schaffen of uw (oude) huidige kachel te onderhouden. Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: