Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden

Betekenis van dorpel

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Kozijnen en raamwerken bestaan altijd uit onder andere een dorpel. De dorpel is de boven en onderkant van de omranding in een raam. Een dorpel wordt altijd horizontaal bevestigd en is over de hele breedte van het kozijn te vinden. Het zorgt ervoor dat het kozijn goed is afgesloten. Wanneer dit op de juiste manier gebeurt voorkomt een dorpel dat er al te veel tocht het huis in komt. Soms kan een dorpel ook wel een drempel genoemd worden. Dit is echter alleen het geval als de dorpel voor de deur te vinden is en aan de vloer ligt. Een dorpel is dus niet altijd rond het raam, maar kan ook rond een deur of douche te vinden zijn. Over het algemeen komt een raamdorpel het vaakste voor.

Soorten dorpels

Er zijn verschillende soorten dorpels, hoe een dorpel wordt genoemd heeft ook wel te maken met de plek waar deze te vinden is. Twee dorpels die het meeste voorkomen zijn de onder- en bovendorpel. De naam zegt het bij deze al zelf; de bovendorpel is aan de bovenkant van het kozijn te vinden, een onderdorpel is aan de onderkant van het kozijn te vinden. Het materiaal is vaak hetzelfde als de rest van het kozijn. De onderdorpel (ook wel drempel) van een deur wordt daarentegen vaak van ander materiaal gemaakt zoals steen. Een stofdorpel is ook een veel voorkomende soort van een onderdorpel. Dit is een drempel die de ruimte tussen de deur en vloer dicht. Ook kan er gebruik worden gemaakt van een tussen dorpel. Deze dorpel zit tussen de onder- en bovendorpel in en wordt ook wel een kalf genoemd.

Kozijnen vervangen

Het is belangrijk om, wanneer je je kozijnen gaat vervangen, er rekening mee te houden dat ook de dorpels aan vervanging toe zijn. Niet alleen de kozijnen, maar ook de dorpels hebben namelijk veel te verduren. Wanneer je ervoor kiest om je kozijnen te vervangen is het belangrijk goed na te gaan welk materiaal je kiest, ook voor de dorpel. Zo zorg je er namelijk voor dat er geen tocht langsgaat en je huis goed is geïsoleerd. Elk materiaal heeft zijn eigen voordeel, het is belangrijk dit goed na te vragen.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Huis & DIY
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Jouw advertentie hier?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: