Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Search

Betekenis van domotica

Inhoudsopgave

Leestijd: < 1 minuut
0
(0)

Wat is domotica?

Het woord domotica komt van het Latijnse ‘domus’ dat huis betekent; de toevoeging ‘tics’ komt uit robotica, informatica en telematica. Huisautomatisering wordt over het algemeen gedefinieerd als de technieken en technologieën die worden gebruikt om een huis en de apparaten erin te automatiseren. Je realiseert hiermee een smart home waar alles slim met elkaar samenwerkt.

Apparaten communiceren met elkaar

Apparaten moeten bijvoorbeeld via wifi en bluetooth met elkaar kunnen communiceren. Er wordt ook gewerkt aan nieuwe communicatiemiddelen,

De faciliteiten die zouden moeten kunnen samenwerken met domotica zijn talrijk. Dit omvat verwarmingssystemen, airconditioningsystemen, zonwering, verlichting en beveiligingssystemen. Ook huishoudelijke apparaten, zoals koffiezetapparaten, koelkasten, magnetrons en ovens, moeten kunnen worden aangesloten.

Bedienen met een smartphone

Al die apparaten moeten dan bijvoorbeeld via een smartphone en tablet te bedienen zijn, waar je ook bent. Domotica kan ook nog een stap verder gaan, waarbij sensoren weten wanneer een raam wordt geopend waardoor de verwarming direct lager wordt gezet. In het laatste geval hoeft u zelf geen handeling meer te verrichten.

Handig als je er niet bent

Domotica kan je ook helpen als je helemaal niet thuis bent. Als je bijvoorbeeld een beveiligingssysteem hebt geïnstalleerd, kun je alle lichten in huis laten branden als er signalen worden gedetecteerd dat er iets mis is.

Gebruik je bijvoorbeeld een slim camerasysteem in huis, dan ontvang je een waarschuwing op je smartphone zodra er beweging wordt gedetecteerd voor de camera. Een ander voorbeeld is dat je met een slimme thermostaat altijd en overal kunt zien hoe warm het is in welke kamer.

Op SlimSmartHome.nl lees je meer over dit onderwerp. Ook vind je er reviews over verschillende domotica producten.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: