Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden

Betekenis van DNA

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

De afkorting DNA hoor je ongetwijfeld regelmatig voorbijkomen. Is het niet in detective series of het programma ‘opsporing verzocht’, dan wordt er wel over gesproken in het nieuws met betrekking tot nieuwe doorbraken in wetenschappelijke onderzoeken. Wat is de betekenis van DNA?

Wat is DNA?

DNA staat voor Deoxyribo Nucleïc Acid (‘desoxyribonucleïnezuur’). Ieder levend wezen bestaat uit cellen. DNA is een molecuul en bevindt zich in de kern van een cel. Het zorgt ervoor dat alles goed verloopt in de cel. DNA bevat namelijk alle recepten (codes) om eiwitten mee te maken. Deze eiwitten vervullen allemaal hun eigen functies die zo belangrijk zijn om te kunnen leven.

Een DNA-molecuul ziet eruit als een kralenketting. Ieder DNA-molecuul is opgebouwd uit twee kettingen die om elkaar heen zijn gedraaid als een wenteltrap. De kralen hebben vier verschillende kleuren en de volgorde van de gekleurde kralen bepaalt de informatie die het DNA weergeeft. DNA is dus een soort programmeercode.

DNA test voor verwantschap

Als er onduidelijkheid bestaat over verwantschap heb je tegenwoordig de mogelijkheid om een DNA-test te doen. Zo’n DNA afkomst test kun je online bestellen. Je krijgt de testkit vaak al de volgende dag in een neutrale envelop thuisgestuurd. Met een wattenstaafje neem je wat wangslijm af wat je vervolgens opstuurt naar het lab waar het wordt getest en geanalyseerd. De uitslag krijg je daarna via de post of per e-mail toegestuurd. Zo weet je snel of je familie ook biologisch aan jou verwant is. Je kunt vaderschapstesten, moederschapstesten, broer-zus testen en familierelatie testen laten doen.

DNA en genealogie

Het is momenteel zeer populair om een DNA-test te doen waarmee je kunt ontdekken waar je voorouders vandaan kwamen. Misschien kom je erachter dat een ver familielid in Australië woont of dat je meer dan 1000 achterneven en -nichten hebt over de hele wereld. Wie weet komen je verre voorouders uit Zuid-Europa, Azië of Afrika. Misschien heb je vikingbloed! Het kan allemaal.

DNA-onderzoek bij de politie

DNA, de unieke vingerafdruk die je alles vertelt over verwantschap en afkomst, is voor politieonderzoek zeer bruikbaar. De politie gebruikt DNA om daders op te sporen. Dit kan bijvoorbeeld door bloedsporen van een overvaller te vergelijken met DNA van verdachten. Middels verwantschapsonderzoek kan ook een dader van een misdrijf worden gevonden.

DNA en wetenschap

Er wordt veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar DNA en de ontwikkelingen gaan razendsnel. Een aantal jaar geleden konden we DNA alleen aflezen, maar nu kunnen we het ook aanpassen. Met de nieuwe CRISPR-Cas techniek is het mogelijk om heel precies DNA te knippen en te plakken. Hierdoor kunnen we een fout in een gen opsporen en die vervolgens vervangen.

Er komen steeds meer mogelijkheden en toepassingen voor DNA. Je kunt met DNA je herkomst achterhalen, misdadigers opsporen en DNA is mogelijk ook de sleutel tot het genezen van allerlei ziekten waar we nu nog machteloos tegen zijn.

 

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Overig
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Jouw advertentie hier?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: