Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van diabetes

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Wat is de betekenis van diabetes?

Diabetes is een stofwisselingsziekte met teveel glucose in het bloed. In de volksmond noemt men deze ziekte Suiker of suikerziekte en dat is niet gek als je nagaat dat glucose een vorm van suiker is.

Bij diabetes is er sprake van een disbalans tussen de glucose en insuline waardes in het lichaam. Het hormoon insuline speelt namelijk een sleutelrol bij het op peil houden van de hoeveelheid glucose in het bloed. Bij mensen die lijden aan diabetes wordt er relatief te weinig insuline door de alvleesklier aangemaakt en moet er door middel van een insulineprik een balans bereikt worden.

Twee soorten diabetes

Waarschijnlijk heb je wel eens gehoord van diabetes type 1 en 2. Maar wat houden deze precies in?

Type 1 diabetes ontstaat over het algemeen op jongere leeftijd, waarna er vrij snel een periode wordt ingeluid van flink ziek zijn en gewichtsverlies. Tussen de 10 tot 15% van alle mensen met diabetes heeft dit type. Als gevolg van een ontsteking van de eilandjes van Langerhans wordt er geen insuline meer aangemaakt door het lichaam en ontstaat er een probleem met de verwerking van suiker. Bij dit type speelt erfelijke vatbaarheid een rol. Mensen met type 1 diabetes hebben de rest van hun leven insuline nodig en gaan niet meer zelf insuline aanmaken.

Type 2 diabetes daarentegen ontstaat bij de meeste mensen op oudere leeftijd. Dit type ontwikkelt zich heel geleidelijk en is aanvankelijk niet te merken. Verreweg de meeste mensen met diabetes hebben dit type en het aantal mensen die hier aan lijd neemt razendsnel toe als gevolg van het overmatige eetpatroon dat we in het westen kennen. Bij type 2 diabetes is de insuline-productie onvoldoende om de verhoogde behoefte aan insuline (suikerverwerkende stof) op te vangen. Door te letten op het aantal koolhydraten (pasta, aardappels, rijs, brood en suiker) kan de patiënt een redelijk normaal leven leiden.

Bron: https://www.diabetescentrale.nl/

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: