Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van derailleur

Inhoudsopgave

Leestijd: < 1 minuut
0
(0)

Wat is een derailleur?

Een derailleur is een type fietsversnelling en een belangrijk deel van een fiets waarmee tijdens het fietsen de fietsketting van het ene kettingwiel naar het andere kettingwiel kan worden verplaatst, zodat veranderd kan worden hoe hard je moet trappen per wielrotatie. Naar mate de versnellingen hoger staan kan je sneller gaan met minder bewegingen, maar moet je wel meer kracht uitoefenen.

Voor sportieve fietsen

Een derailleur zie je voornamelijk bij de meer sportieve fietsen, zoals racefietsen, mountainbikes en hybride fietsen. Fietsen met een derailleur hebben geen (gesloten) kettingkast en bij het schakelen verplaatst de ketting zich van het ene tandwiel naar het andere. Dit gaat in kleine trapjes, in kleinere stappen dan bij een naafversnelling. Hierdoor kan je de versnelling bijvoorbeeld net dat tikje lichter zetten om de dijk op te komen.

Voor sportieve fietsers kan het belangrijk zijn je mtb derailleur afstellen. Zo haal je het maximale uit je fiets.

Derailleur werkt op basis van tandwielen

De versnellingen worden op de cassette (een set tandwielen op het achterwiel) gewisseld door de achterderailleur. Deze schakelt de ketting omhoog of omlaag in de cassette. Als de derailleur beweegt om te schakelen, duwt hij de ketting tegen hellingen of trappen, waardoor hij op een groter of kleiner tandwiel komt te liggen.

De fiets kan ook een voorderailleur hebben, die de ketting tussen de aan de cranks bevestigde kettingbladen schakelt.

Toepassing van de derailleurversnelling

De versnellingen vooraan zorgen voor grote sprongen, die effectief het bereik van je versnellingen veranderen, zodat ze meer geschikt zijn voor hoge snelheid, vlak terrein of klimmen met lage snelheid. Met de cassette kan je versnelling binnen dat bereik nauwkeuriger kiezen, terwijl je de inspanning moduleert.

 

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: