Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van defensief rijden

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Sommige chauffeurs rijden agressief. Anderen dwalen een andere rijstrook op, omdat ze niet opletten. Andere automobilisten bumperkleven, plotselinge bochten maken zonder signalering of veel te hard naderen. Kortom, niet iedereen die rijdt zorgt ervoor dat het veilig op de weg is. Een ongeluk zit daardoor in een klein hoekje. Als defensieve chauffeur kunt u ongelukken voorkomen en uw risico achter het stuur verkleinen. Maar wat is defensief rijden nou precies? In deze blog vind je er alles over.

Andere weggebruikers

Agressieve bestuurders zijn bekende gevaren op de weg en veroorzaken een derde van alle verkeersongevallen. Maar onoplettend of afgeleid autorijden wordt een steeds groter probleem naarmate mensen proberen te multitasking door te telefoneren, sms’en of berichten te checken, te eten of zelfs roken terwijl ze rijden.

U heeft geen controle over de acties van andere chauffeurs. Maar het bijwerken van uw defensieve rijvaardigheid kan u helpen de gevaren te minderen die worden veroorzaakt door slecht rijgedrag van andere mensen. Vaak is een training in defensief rijden te volgen bij een rijschool in Breda, of een andere regio in Nederland.

Vaardigheden waardoor u defensief kan rijden

Voordat u achter het stuur kruipt van dat twee ton gevaarte, volgen hier enkele tips om u te helpen de touwtjes in handen te houden:

Blijf gefocust. Autorijden is in de eerste plaats een denktaak en u moet aan veel dingen denken als u achter het stuur zit: toestand op de weg, uw snelheid en positie, verkeersregels, borden, wegmarkeringen – de lijst gaat maar door. Gefocust blijven op autorijden is essentieel voor veilig en defensief rijden.

Afleidingen, zoals praten aan de telefoon of eten, zorgen ervoor dat een bestuurder potentiële problemen minder goed kan zien en er niet goed op kan reageren. Het zijn niet alleen tienerchauffeurs die de schuld hebben: mensen die al een tijdje rijden, kunnen overmoedig worden in hun rijvaardigheid en slordig gaan omgaan met de regels. Alle chauffeurs moeten zichzelf eraan herinneren om gefocust te blijven.

Blijf waakzaam. Door alert te zijn, kunt u snel reageren op mogelijke problemen, zoals wanneer de voorligger op het laatste moment op de rem trapt. Het is duidelijk dat alcohol of drugs de reactietijd en het beoordelingsvermogen van een bestuurder beïnvloeden. Slaperig rijden heeft hetzelfde effect en is een van de belangrijkste oorzaken van ongevallen. Ga dus uitgerust de weg op.

Pas op voor andere weggebruikers. Onderdeel van controle houden is dat u zich bewust bent van andere bestuurders en weggebruikers om u heen (en wat ze plotseling kunnen doen), zodat u minder snel overrompeld wordt. Door te anticiperen op wat een andere bestuurder zou kunnen doen en de juiste aanpassingen door te voeren, verkleint u uw risico. Dit is dan ook de voornaamste factor van defensief rijden.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: