Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van de heilige koe 

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
3.7
(3)

De heilige koe is eigenlijk meer een gezegde, maar ook dat is niet helemaal. Het zit namelijk zo: in India wordt de koe als heilig gezien en is de heilige koe ook echt een heilige koe. Een heilige koe staat echter ook gewoon voor: wat is iets waar je niet aan mag komen? 

De heilige koe voor Nederlanders 

Voor veel Nederlanders is de auto toch wat dat betreft de heilige koe. Stel dat iemand moet kiezen tussen een auto weg doen of een leasecontract overnemen, dan kiest men toch snel voor een leasecontract overnemen. De auto mag immers niet weg, is dan de gedachte. Niet gek want je mobiliteit is veel waard. Het brengt je overal en vooral ook naar je werk. En een auto is een stuk flexibeler dan het openbaar vervoer. Dit maakt voor veel Nederlanders de auto tot een heilige koe. 

De heilige koe in India 

Voor mensen in India is de koe heilig. Veel Hindoes eten dan ook geen rundvlees, puur uit respect voor de koe. In het hindoeïsme zijn alle leven wezens heilig, maar toch is de koe hier wel speciaal in. Een koe wordt ook als bijzonder nuttig gezien. Het zorgt voor melk, boter en mest. Allemaal nuttig. Daar komt bij dat er in het hindoeïsme in de 16 eeuw veel mensen de zogenaamde Vedische leer aanhielden. Waarbij vegetarisme belangrijk was. Aangezien er met de dierlijke bijproducten genoeg binnen kwam aan voedingstoffen kon dat ook. Met name de melk vervangt veel voedingsstoffen die normaliter iemand via vlees binnenkrijgt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vitamine B12. Voornamelijk door de melk is dus de koe in India een heilig dier.  

Mest is ook belangrijk. Het wordt in India niet alleen voor op het land gebruikt, maar ook voor brandstof. Er wordt in veel huizen daar koeienmest gebruikt als warmtebron en daarnaast wordt het ook nog eens gebruikt in woningen als isolatiemateriaal. 

Toen er een oorlog kwam, gingen soldaten de koeien slachten. Daardoor ontstond er een tekort aan melk. Dit versterkte het idee van het belang en de heiligheid van de koe voor de geleerden in het Hindoeïsme. 

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 3.7 / 5. Stemmen telling: 3

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: