Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden

Betekenis van de eerste heilige communie 

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
4
(1)

De eerste communie, ook wel de eerste heilige communie genoemd, is een feest in de Rooms-Katholieke kerk. Met de eerste communie maakt iemand een stapje dichterbij om deel uit te maken van de Rooms-Katholieke gemeenschap. Eigenlijk zijn er verschillende stappen en treedt iemand al toe tot de rooms-Katholieke gemeenschap als diegene is gedoopt. Je zou de eerste heilige communie kunnen zien als een vervolgstap na het dopen. 

De voorbereiding 

De leeftijd tot waar iemand vaak de eerste communie doet is meestal rond de 6 tot 7 jaar. Het is gebruikelijk dat de voorbereiding hiertoe gebeurt op de (Rooms-Katholieke) basisschool. Het kan in plaats van op school ook plaatsvinden in parochie. Met de voorbereiding krijgen de toetreders zogenaamde catechese over Jezus, de kerk, sacramenten en de eucharistie. Catechese is niets anders dan godsdienstonderwijs of het opvoeden tot geloof. De voorbereiding noemt men ook wel het naderen tot de eucharistie. 

De feestelijke aangelegenheid 

De eerste communie is een feestelijke aangelegenheid die plaatsvindt in de kerk. Daarbij worden de zogenaamde eerste communicanten nauw betrokken bij wat men de liturgie noemt. Liturgie is een preek in vraag en antwoord, vaak met zang. In Nederland maar ook in België is het gebruikelijk dat na de feestelijkheid in de kerk, de eerste communie ook met familie gevierd wordt. Daarbij krijgen de kinderen die de eerste communie hebben gedaan ook vaak cadeautjes van de familie. Het kan voor sommige kinderen een beetje het gevoel geven van een verjaardag. 

Tijdens de eerste communie is het ook niet de bedoeling dat het kind standaard meisjeskleding of jongenskleding aan heeft. Nee, het is wel de bedoeling dat het om extra nette kleding gaat. Vroeger was het voor de meisjes vrij gebruikelijk om in een wit jurkje met borduursels gekleed te gaan. Dat wordt tegenwoordig wel meer vrijgelaten. Het is nog wel eigenlijk een beetje een ongeschreven regel dat de kleding netjes is en het is ook wenselijk dat de kleding iets onschuldigs uitstraalt. 

Het vervolg 

Na de eerste communie te hebben gedaan, is er rond het 12e levensjaar ook nog een andere vervolgstap. Dat is het vormsel. Ook dit vormsel kenmerkt zich door een voorbereiding en vindt uiteindelijk plaats in de kerk. Het dopen, de eerste communie en ook het vormsel noemen ze ook wel sacramenten. 

De leeftijd 

Hoewel de leeftijd waarop kinderen hun eerste communie doen veelal 6 of 7 jaar is, was dat vroeger niet zo. Toen vond de eerste communie op 12-jarige leeftijd plaats. Na 1910 veranderde dat echter. Paus Pius X vervroegde de leeftijd. Verder is het ook mogelijk dat iemand bijvoorbeeld op latere leeftijd wil toetreden tot de Rooms-Katholieke gemeenschap. Dan worden wel vaak alle toetredingen, dopen en het vormsel, achter elkaar uitgevoerd in één mis. De eerste communie wordt dan normaalgesproken overgeslagen. 

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4 / 5. Stemmen telling: 1

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Spiritueel & Religie
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Jouw advertentie hier?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: