Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden

Betekenis van dakonderhoud

Inhoudsopgave

Leestijd: 3 minuten
0
(0)

Het is belangrijk dat je dak goed wordt onderhouden, want een dak is een zeer belangrijk onderdeel van een woning. Daken moeten qua constructie stevig en bouwkundig geheel veilig zijn. Bovendien moeten ze voldoende bescherming bieden in verschillende weersomstandigheden. Een dakdekker is gespecialiseerd in dakonderhoud en weet door middel van het uitvoeren van inspecties precies wat er nodig is om schade aan je platdak of pannendak te voorkomen en op te lossen. Wat betekent dakonderhoud dan precies, en wat voor werkzaamheden voert een dakdekker uit? Lees het in dit artikel!

Dakonderhoud, wat houdt dat precies in?

Bij dakonderhoud worden de specialistische werkzaamheden uitgevoerd door een dakdekker om de staat van jouw dak geheel te controleren en inspecteren. Je dak wordt gecontroleerd op eventuele beschadigingen in de vorm van scheuren of plooien, slijtage, vastzittende bladeren, lekkages en verstoppingen. De expert maakt een plan van aanpak beoordeelt welke werkzaamheden er precies nodig zijn en hoe de problemen kunnen worden verholpen. Om eventuele lekkages en grote gevolgen voor te zijn is het verstandig om in elk geval eens in het jaar een inspectie te laten doen door een vakkundige die alles controleert.

De werkzaamheden van een dakdekker

Een dakdekker begint vaak met een grondige reiniging van het dak. Vuil en bladeren worden weggehaald, stoflagen en dakaarde worden verwijderd en de dakgoten worden gereinigd. Soms wordt de waterafvoer schoongemaakt of vervangen. Met een goede waterafvoer voorkom je waterschade. In het geval van een verouderd dak wordt er een nieuwe beschermlaag(coating) aangebracht, waardoor je dak beschermd wordt tegen te veel vuil, water en vocht. In sommige gevallen moeten de dakpannen worden vervangen. Mochten er kleine reparaties nodig zijn omdat je dakbedekking scheurtjes heeft, dan worden deze direct uitgevoerd. Wanneer het grotere schade betreft, wordt er in goed overleg bepaald of er een complete dakrenovatie nodig is waarbij bijvoorbeeld nieuwe dakpannen moeten worden geplaatst en/of een nieuw isolatiesysteem. Wanneer je een lekkage vermoedt maar niet precies de locatie kunt vinden kun je het best een expert lekdetectie inschakelen. Ga niet zelf het dak op! Met de juiste apparatuur en kennis weet de expert lekdetectie de lekkage in de meeste gevallen snel op te sporen zonder dat hier iets voor hoeft te worden gesloopt.

Gemiddelde kosten

De richtprijzen voor het aannemen van een specialist liggen rond de 35 en 45 euro per uur. Het uurtarief varieert uiteraard afhankelijk van de werkzaamheden. Sommige bedrijven betalen ook per opdracht een vast bedrag. Voor onderhoud wordt er vaak tussen de 12 en 15 euro per vierkante meter gevraagd. De kosten voor een dakreparatie liggen voor een hellend dak tussen de de 75 en 130 euro per m2. Voor een plat dak betaal je tussen de 50 en 150 euro per m2. Via verschillende websites kun je eenvoudig een offerte aanvragen en een prijsvergelijking doen op basis van jouw wensen en wat er nodig is. Voor een isolatie van je dak betaal je gemiddeld voor een normale woning rond de 2500, maar dit is ook weer afhankelijk van een aantal factoren. Hoe dik moet je isolatiemateriaal worden, wat voor type isolatie je wil en of je een schuin of plat dak hebt. Zo’n isolatie is dan wel een eenmalige investering, maar uiteindelijk bespaar je hiermee wel flink op je energierekening!

Spoedservice

Over het algemeen hebben dakpannen een lange levensduur en kun je door middel van regelmatige preventieve inspectie vaak grote problemen op tijd voorkomen. Wanneer je toch een acute lekkage hebt wil je natuurlijk zo snel mogelijk hulp inschakelen van een specialist. Je kunt verschillende spoedservices in jouw regio bellen met een 24-uurs service. Zo kan er snel iemand op locatie komen om het probleem op de juiste manier tijdig op te lossen.

lees ook De betekenis van bitumen

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Huis & DIY
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Jouw advertentie hier?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: